Hopp til innhold
Demonstrasjon mot deportasjon i Texas
Foto: PAUL RATJE / AFP

Innvandring i USA

Oppsummert

President Joe Biden har varslet at han vil legge fram en innvandringsreform som kan føre til at 11 millioner illegale immigranter i USA kan få statsborgerskap.

  • USA returnerer cubanere til Cuba

    Amerikanske immigrasjonsmyndigheter startet mandag å sende asylsøkere med avslag i retur til Cuba. 40 mennesker som kom i småbåter, og 83 som ble pågrepet på grensa mellom USA og Mexico, ble returnert, melder Reuters.

    Det er første gang siden 2020 at USA deporterer cubanere.

  • Biden vil nekte asyl til folk som kommer via tredjeland

    President Joe Bidens administrasjon vil nekte migranter som ankommer USAs sørlige grense asyl hvis de kommer via tredjeland uten å ha søkt om beskyttelse der.

    I praksis er det snakk om nær totalforbud, ettersom Biden-administrasjonen vil innføre store begrensninger for alle nasjonaliteter bortsett fra mexicanere.

    I motsetning til migranter fra Sør- og Mellom-Amerika trenger ikke mexicanere å dra via noe tredjeland for å nå USA og søke asyl, siden Mexico deler grense med USA.

    Men for migranter fra land sør for Mexico vil USA stille som krav at de søker beskyttelse i et av landene de tar seg gjennom på ferden nordover mot USA.

    Mange migranter lar være å søke asyl i landene de passerer på ferden til USA, for eksempel Mexico, i håp om at de kan søke asyl ved ankomst til USA i stedet, skriver The New York Times. En strøm av migranter har forlatt økonomisk ruin i land som Cuba, Haiti, Nicaragua og Venezuela og tatt seg til USA via Mexico.

    Forslaget fra Biden-administrasjonen kom tirsdag og må først gjennom en 30 dagers åpen høringsrunde før det kan vedtas. Hvis det blir vedtatt, ventes det å tre i kraft i mai.

    Tidligere president Donald Trump prøvde å innføre et lignende forbud i 2019, men ble da stanset i en føderal ankedomstol. Bidens fremstøt kan dermed også havne i rettsapparatet. (NTB)

  • Nesten 1.000 migrantfamilier adskilt under Trump er ennå ikke gjenforent

    Nesten 1.000 barn som ble skilt fra foreldrene sine da de forsøkte å reise inn til USA i Donald Trumps presidenttid, er ennå ikke gjenforent med foreldrene.

    Da president Joe Biden tok over etter Donald Trump i januar 2021, lovet han å gjøre om på sin forgjengers nulltoleransepolitikk mot ulovlig innvandring. Den førte til at tusenvis av barn ble skilt fra foreldrene etter å ha krysset grensen til USA.

    En arbeidsgruppe som skal koordinere gjenforeningsarbeidet har til nå identifisert 3.924 barn som ble skilt fra foreldrene i løpet av de fire årene Trump var president. 2.926 har blitt gjenforent med foreldrene, ifølge USAs innenriksdepartement.

    – Av de 998 barna som gjenstår å bli gjenforent, er 148 i ferd med å bli gjenforent, mens 183 familier har blitt informert om muligheten til å gjenforenes, heter det i en pressemelding.

    Innenriksdepartementet lover at de fremdeles jobber hardt for å gjenforene barna med foreldrene, to år etter Bidens lovnad. (NTB)

  • Utnyttede arbeidere får bli i USA

    Det skal bli enklere for migrantarbeidere som er utnyttet i arbeidsforhold, å få bli i USA. Biden-regjeringen foreslår at de skal få arbeidstillatelse og beskyttelse mot deportasjon. Det skal også gjelde utenlandske statsborgere som avlegger vitnemål om slike lovbrudd.

    Departementet for innenlands sikkerhet har lagt fram et nytt regelverk som skal beskytte slike grupper mot å bli oppsagt og deportert.

    – Skruppelløse arbeidsgivere som driver rovdrift på sårbare utenlandske arbeidere, skader alle arbeidere og arbeidsgivere som følger reglene, sier Alejandro N. Mayorkas som er minister med ansvar for innenlands sikkerhet til CBS News.

  • Amerikansk dommer sier nei til oppheving av koronarestriksjon

    I USA har en føderal dommer bestemt at president Joe Biden ikke får oppheve en regel som hindrer immigranter uten visum fra å søke asyl på den meksikanske grensen. Regelen ble innført av tidligere president Donald Trump for over to år siden under koronapandemien.

    Restriksjonen skulle ha utløpt kommende mandag, men guvernørene i 20 republikansk-styrte delstater har motsatt seg at den blir opphevet og fikk medhold i retten. Justisdepartementet har varslet at de vil anke avgjørelsen inn for en høyere domstol.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no