Hopp til innhold
Boris Johnson og Donald Trump
Foto: Evan Vucci / AP

USA og Storbritannia

Oppsummert

Forhandlingene mellom USA og Storbritannia en ny frihandelsavtale skal etter planen starte i mars. Ifølge den britiske regjeringens egne beregninger vil en frihandelsavtale med USA kunne gi en økning i handelen på 15,3 milliarder pund.

  • USA og Storbritannia inngår KI-avtale

    USAs handelsminister Gina Raimondo og Storbritannias teknologiminister Michelle Donelan undertegnet tirsdag en samarbeidsavtale. Den går ut på at landene skal samarbeide om utviklingen av tester for de mest avanserte KI-modellene.

    – Vi vet alle at KI er vår generasjons viktigste teknologi, sa Raimondo.

    Både USA og Storbritannia har etablert institutt som skal teste KI-verktøy og se hvilke muligheter og hvilken risiko som er knyttet til bruk av slik teknologi.

    – KI er alt en ekstraordinær kraft for det gode i samfunnet vårt og har et stort potensial til å kunne takle noen av verdens største utfordringer. Men bare hvis vi er i stand til å takle risikoen, sier Donelan.

  • Cameron diskutert omstridt flybase i Indiahavet med Blinken

    En viktig, men omstridt flybase på en øygruppe i Indiahavet var ett av temaene da Storbritannias utenriksminister møtte sin amerikanske kollega i Washington.

    Antony Blinken, som var vert for møtet med David Cameron, sier USA anerkjenner britisk suverenitet over Chagosøyene, som huser basen Diego Garcia. Øygruppen er formelt kjent som Det britiske territoriet i Indiahavet.

    Øyene ble skilt ut fra Mauritius før den tidligere kolonien fikk sin uavhengighet fra Storbritannia i 1968. Fem år senere ble innbyggerne tvangsflyttet vekk fra øyene.

    I en avstemning i 2019 fastslo FNs hovedforsamling at øyene bør gis tilbake til Mauritius. Tidligere i måneden skrev den britiske avisen Daily Telegraph at forsvarsminister Grant Shapps vil at Storbritannia skal legge bort planene om å overlevere øygruppen.

    (NTB)

    Storbritannias utenriksminister David Cameron (til venstre) og USAs utenriksminister Antony Blinken møttes i Washington D.C.
    Foto: SAUL LOEB / AFP
  • Cameron og Blinken i samtale

    Storbritannias nye utenriksminister, David Cameron, snakket mandag kveld med USAs utenriksminister, Antony Blinken. De skal blant annet ha diskutert krigen i Midtøsten og behovet for humanitære pauser.

    De uttrykte også fortsatt støtte til Ukraina i kampen mot Russland, skriver det britiske utenriksdepartementet på X.

  • Biden møter Sunak og kong Charles i London

    USAs president Joe Biden møter både statsminister Rishi Sunak og kong Charles når han stopper i London på vei til Nato-toppmøtet i Vilnius.

    Biden lander i Storbritannia søndag og møter Sunak i 10 Downing Street mandag. Deretter skal han drøfte klimaspørsmål med kong Charles i Windsor-slottet vest for London. (NTB)

Flyr poster med "Trump well below par" over Trumps golfhotell i Skottland
Flyr poster med "Trump well below par" over Trumps golfhotell i Skottland

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no