Hopp til innhold
Brennende lys i Hole kirke
Foto: Geir Olsen / NTB

Religion og livssyn

Oppsummert

Under halvparten av de spurte sier at tros- og livssynssamfunn bidrar til positive verdier, ifølge en undersøkelse som er gjennomført av Kantar for Human-Etisk Forbund. Tallet har falt noe de siste årene.

  • Mener Bergen kommune bør starte med ramadan-lys

    Bergen kommune før betale for å henge opp belysning under muslimenes fastemåned ramadan, slik Oslo gjorde i vår. Det mener Bergen SV.

    Partiet foreslår å plassere lysene på Valborg Platousplass mellom hovedbiblioteket og Bergen Storsenter. Målet er å forebygge og bekjempe diskriminering og rasisme, og spre kunnskap og toleranse, ifølge forslaget fra bystyrerepresentant Ann Kristin Helland Ramstrøm.

    Frp var kritiske til at kommunen betalte for lysprosjektet i Oslo, mens Islamsk Råd Norge (IRN) forteller at muslimer i Oslo har satt stor pris på ramadanlysene der.

    IRN er også svært positive til at dette kan skje i flere byer, som Bergen.

    – Det gjør at jeg føler at jeg hører til her, og at jeg er likeverdig, sier styremedlem Badreddine Maizi til NRK. Han bor selv i Bergen.

    Til kritikken fra Frp, peker han på at også muslimer er skattebetalere, og at de er med på å betale for julebelysningen.

    – Dette er en høytid for mange innbyggere. De ville blitt glade for at det blir tatt hensyn til deres høytider, sier Maizi.

    Saken skal opp i Bergen bystyre senest i oktober.

    Ramadan-lys i Oslo
    Foto: Hallgeir Braastad / NRK
  • Human-Etisk med sterk medlemsvekst

    Human-Etisk Forbund har passert 150.000 medlemmer. Livssynssamfunnet har dermed hatt en medlemsvekst på 50 prosent på litt over tre år.

    Organisasjonen passerte 100.000 medlemmer i november 2020.

    – En historisk dag for oss og for alle som deler vårt humanistiske livssyn. Med flere humanister på laget styrkes arbeidet vårt for likeverd og friheten til å bestemme i egne liv, sier leder Christian Lomsdalen.

    Christian Lomsdalen, styreleder Human-Etisk Forbund
    Foto: Pavel Storozhuk
  • Ateistane vann fram mot Staten

    Ateistane, tidlegare Hedningesamfunnet, vant mot Staten i kampen om å bli godkjend som trussamfunn. Det kjem fram i ein dom frå Borgarting lagmannsrett.

    I 2023 vann Staten i tingretten, men lagmannsretten meiner at det ikkje er grunn til å tru at Ateistane ikkje er eit trussamfunn.

    – Lagmannsretten er ikkje samd med Staten i at Atetistane sine vedtekter og program viser at det hovudsakleg er ein organisasjon for kamp mot religion, skriv Borgarting.

  • Åpner for markering av jødisk høytid

    Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) åpner for at den jødiske høytiden Hanukka kan markeres i Oslo, skriver NTB. Hanukka feires fra slutten av desember til begynnelsen av januar.

    I en e-post til avisen Vårt Land skriver Solberg at kommunen gjerne ser på mulighetene for en markering dersom det kommer en forespørsel om dette.

    Styreleder Ronen Bahar i Det mosaiske trossamfunn er ifølge avisen begeistret for ideen om en offentlig markering.

    Lys tennes i Hanukkafeiring
    Foto: Ryan J Lane / Getty Images
  • Iransk popsanger fengslet i tre år

    Den iranske popsangeren Shervin Hajipour er dømt til minst tre års fengsel i Iran, skriver The Guardian.

    Låtene til Hajipour ble brukt i demonstrasjonene i kjølvannet av dødsfallet til Mahsa Amini. Hun døde i politiets varetekt etter å ha nektet å bruke Hijab.

    Hajipour skriver i et innlegg på Instagram at han er dømt for å «oppfordre og provosere folk til opptøyer som forstyrrer rikets sikkerhet».

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no