arrestasjon australia
Foto: Australian Federal Police / Reuters

Trojan Shield-operasjonen

Oppsummert

En internasjonal politioperasjon, Trojan Shield-operasjonen, skal ha ført til at over 100 drap er avverget. Operasjonen har gått over flere år. Politiet i 16 land har vært involvert. 800 personer er arrestert. Ni personer er pågrepet i Norge.

 • Sverige: Store Trojan Shield-beslag

  Politiet i Sverige har beslaglagt blant annet over tre tonn narkotika, 15 våpen og to håndgranater, samt store mengder kontanter og kjøretøy, i den internasjonale politioperasjonen Trojan Shield, ifølge SVT. Svensk politi har ransaket nesten 200 hus i forbindelse med aksjonen, og 155 personer er pågrepet.

  Totalt 16 land deltok i aksjonen, deriblant Norge.

  Store mengder kontanter og narkotika som er beslaglagt i Sverige i den internasjonale politiaksjonen Trojan Shield
  Foto: Svensk politi
 • Forkaster anken

  Gulating lagmannsrett har forkastet anken til mannen som ble varetektsfengslet i to uker med brev og besøksforbud i forbindelse med den internasjonale politioperasjonen Trojan Shield.

  Det opplyser mannens forsvarer Ørjan Eskeland til NRK.

 • Anker til Høyesterett

  Forsvarerne til to litauiske menn som ble pågrepet i Vestfold og Telemark i forbindelse med en internasjonal politiaksjon, går til Høyesterett for å få løslatt klientene sine. Mennene er siktet for grov narkotikakriminalitet og ble først løslatt av tingretten, men deretter fengslet av lagmannsretten.

 • Har ikke funnet narkotika

  Politiet har ikke funnet narkotika av betydning etter at to litauiske menn ble pågrepet i Tønsberg og Porsgrunn i en internasjonal politiaksjon i forrige uke. De to ble løslatt av tingretten, men etter anke fra politiet ble de varetektsfengslet i to uker. Politiinspektør Odd Skei Kostveit sier til NRK at mennene er siktet for grov narkotikakriminalitet selv om det ikke er gjort beslag. Han sier at «andre opplysninger» knytter mennene til narkotikavirksomhet. Begge nekter straffskyld.

 • Blir varetektsfengslet

  To menn bosatt i Porsgrunn og Tønsberg, som er siktet for grov narkotikakriminalitet i Trojan Shield-saken, blir varetektsfengslet likevel. Tingretten i Vestfold mente blant annet at bevisene fra FBI ikke holdt og at det derfor ikke var nok til å varetektsfengsle de to. Påtalemyndigheten anket og lagmannsretten opplyser at Kripos nå gjør mer bakgrunnsmateriale tilgjengelig og at det er med på å endre saken. Begge blir fengslet til 23. juni.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no