Hopp til innhold
 arrestasjon australia
Foto: Australian Federal Police / Reuters

Trojan Shield-operasjonen

Oppsummert

En internasjonal politioperasjon, Trojan Shield-operasjonen, skal ha ført til at over 100 drap er avverget. Operasjonen har gått over flere år. Politiet i 16 land har vært involvert. 800 personer er arrestert. Ni personer er pågrepet i Norge.

  • Trojan Shield-sak til Høgsterett

    Høgsterett skal behandle kor vidt etterforskingsmateriale innhenta gjennom den digitale tenesta Encrochat, kan bli brukt som bevis i ein norsk straffesak.

    I juni 2021 blei den internasjonale politiaksjonen «Trojan Shield» omtalt i medium verda rundt. Den blei leia av FBI, det australske politiet og Europol, og førte til fleire arrestasjonar i Noreg.

    Bruken rundt av bevisa frå kommunikasjonsverktøyet Encrochat har vore omstridt. Advokatforeininga har mellom anna stilt spørsmål ved om bevisa er henta inn på lovleg måte.

  • Vet ikke hvem som er pågrepet

    Politiet vet ikke lenger hvem en av mennene som ble pågrepet i den internasjonale politiaksjonen Trojan Shields, er. Da mannen ble varetektsfengslet i Tønsberg tidligere i måneden, mente politiet han var en 36 år gammel mann fra Litauen. Politiet mener nå at han hadde falskt pass. Mannen har også slipt bort fingeravtrykkene sine etter at han ble pågrepet. Mannens forsvarer vil ikke kommentere saken, mens politiet ikke har besvart NRKs henvendelser.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no