Hopp til innhold
 arrestasjon australia
Foto: Australian Federal Police / Reuters

Trojan Shield-operasjonen

Oppsummert

En internasjonal politioperasjon, Trojan Shield-operasjonen, skal ha ført til at over 100 drap er avverget. Operasjonen har gått over flere år. Politiet i 16 land har vært involvert. 800 personer er arrestert. Ni personer er pågrepet i Norge.

  • Mann dømt til 21 års fengsel i narkotikasak på Toten – fire andre dømt til lange straffer

    En mann er dømt til lovens strengeste straff, mens fire andre får lange fengselsstraffer for produksjon av amfetamin i stor skala på Toten i Innlandet.

    Dommen falt i Eidsivating lagmannsrett, og de opprettholdt straffen på 21 års fengsel for den hovedtiltalte mannen.

    Ifølge statsadvokaten var det en stor produksjon som ble avdekket på Toten. Til sammen var det realiserte og urealiserte potensialet på 317 kilo amfetaminsulfat.

    Mannen som fikk den strengeste straffen, hadde ifølge dommen en sentral og viktig koordinerende rolle i produksjonen og distribusjonen.

    De fire andre ble dømt til fengsel i henholdsvis 11, 9, 5,5 og 5 år.

    Saken ble rullet opp i forbindelse med den internasjonale politiaksjonen Trojan Shield, der det ble avslørt hva folk skrev i krypterte meldingstjenester.

    Operasjonen ble ledet av amerikanske FBI, som også tok over driften av en av meldingstjenestene som ble brukt.

    Meldinger fra de krypterte tjenestene var en sentral del av bevisbildet.

    To av de dømte i narkosaken på Toten ble dømt for organisert kriminalitet. Alle fem er menn fra Øst-Europa.

    (NTB)

  • Trojan Shield-sak til Høgsterett

    Høgsterett skal behandle kor vidt etterforskingsmateriale innhenta gjennom den digitale tenesta Encrochat, kan bli brukt som bevis i ein norsk straffesak.

    I juni 2021 blei den internasjonale politiaksjonen «Trojan Shield» omtalt i medium verda rundt. Den blei leia av FBI, det australske politiet og Europol, og førte til fleire arrestasjonar i Noreg.

    Bruken rundt av bevisa frå kommunikasjonsverktøyet Encrochat har vore omstridt. Advokatforeininga har mellom anna stilt spørsmål ved om bevisa er henta inn på lovleg måte.

  • Vet ikke hvem som er pågrepet

    Politiet vet ikke lenger hvem en av mennene som ble pågrepet i den internasjonale politiaksjonen Trojan Shields, er. Da mannen ble varetektsfengslet i Tønsberg tidligere i måneden, mente politiet han var en 36 år gammel mann fra Litauen. Politiet mener nå at han hadde falskt pass. Mannen har også slipt bort fingeravtrykkene sine etter at han ble pågrepet. Mannens forsvarer vil ikke kommentere saken, mens politiet ikke har besvart NRKs henvendelser.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no