NRK Meny
Demo for Transkjønnedes rettigheter foran Det hvite hus i USA
Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP

Transseksuelle i USA

Oppsummert

President Donbald Trump har gitt ordre via Twitter om at USA ikke tillater transkjønnede personer å tjenestegjøre i forsvaret. Nå skal et ekspertpanel gi råd om hvordan transsoldater som allerede tjenestergjør, skal behandles.

 • Domstol stanser Trump-forbud

  En føderal domstol i Washington stanser USAs president Donald Trumps beslutning om å gjeninnføre forbudet mot transpersoner i hæren. Transpersoner har siden juni 2016 kunnet tjenestegjøre i det amerikanske forsvaret.

 • Vil la transkjønnede tjenestegjøre

  Den amerikanske forsvarssjefen, general Joseph Dunford, sier at han mener at transkjønnede som allerede er i tjeneste i militæret, bør få fortsette, dersom de er fysisk og psykisk skikket.

 • Skal gi råd om transsoldater i USA

  USAs forsvarsminister Jim Mattis oppretter et ekspertpanel som skal gi råd om håndteringen av transpersoner som tjenestegjør i landets væpnede styrker. President Donald Trump vil at transer skal forbys å tjenestegjøre.

 • WSJ: Får instrukser om transforbud

  Wall Street Journal skriver at Pentagon i løpet av få dager vil få oversendt instrukser fra Det hvite hus om hvordan forbudet mot transpersoner i militæret skal håndheves. Ifølge avisa skal instruksene tre i kraft innen seks måneder.

 • LHBT-grupper tar Trump til retten

  To organisasjoner som kjemper for LHBT-personers rettigheter, har gått til sak mot president Trumps forbud mot transkjønnede i forsvaret. Saken behandles på vegne av fem personer som til sammen har tjent i det amerikanske forsvaret i nesten 60 år.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no