Hopp til innhold
Øystaten Tonga i Stillehavet har utstedt et tsunamivarsel som følge av et utbrudd i en undersjøisk vulkan.

Tonga

Oppsummert

Tonga er en øystat i det sørlige Stillehavet, omlag 1800 km nordøst for New Zealand. Kongedømmet som består av 172 små øyer, har litt over 100.000 innbyggere.

 • Forskere: Vulkanutbruddet på Tonga var det største som noensinne er registrert

  Utbruddet fra Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai-vulkanen på Tonga i januar i år er bekreftet som det største som noen gang er registrert, ifølge forskere.

  Vulkanen, som ligger under vann drøye 65 kilometer nord for Tongas hovedstad Nuku'alofa, sendte i januar ut en gigantisk sky av aske og gass som sirkulerte i jordens atmosfære i flere måneder.

  – Utbruddet nådde rekordhøyder, og var det første vi noen gang har sett å bryte gjennom i mesosfæren, sier NIWA-maringeolog Kevin Mackay.

  (NTB)

  Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai-vulkanen 15. januar i år.
  Foto: HANDOUT / Reuters
 • Tsunamivarsel sendt ut på Tonga etter jordskjelv

  Et jordskjelv med styrke på 7,1 har rammet Neiafu i øynasjonen Tonga, melder Reuters. Myndighetene har sendt ut tsunamivarsel etter jordskjelvet.

  Farlige tsunamibølger kan treffe over 300 kilometer fra episenteret til jordskjelvet, og dermed ramme både Niue og Tonga, ifølge byrået. Det sendes også ut tsunami-råd på den amerikanske øystaten Samoa.

 • Jordskjelv ramma Tonga

  Eit jordskjelv med ein styrke på 6,2 ramma øystaten Tonga tysdag, melder Det europeiske seismologiske senteret EMSC. Skjelvet var 80 kilometer djupt, ifølge senteret.

 • Tonga på nett igjen etter vulkanutbrudd

  Øystaten Tonga er nå tilkoblet omverdenen igjen, én måned etter at et vulkanutbrudd og en påfølgende tsunami rammet landet.

  En undersjøisk kabel ble skadet og kuttet alle kommunikasjonslinjer til fastlandet, men nå er tonganerne på nett igjen, melder Reuters.

  Innbyggerne har vært avhengig av satelittkommunikasjon mens telefon og internett har vært nede.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no