Hopp til innhold

Togutbyggingen Intercity

Oppsummert

Intercity-satsingen er en storstilt utbygging av jernbanen på Østlandet. Det skal etter planen bygges dobbeltspor på strekninger fra Oslo til Tønsberg i 2025, til Hamar i 2026, til Fredrikstad i 2027 og til Hønefoss tidligst i 2028.

  • Vedum kan ikke love dobbeltspor på hele Vestfoldbanen

    Leder av Senterpartiet og finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier at nye krysningsspor kan være noe av løsningen for Vestfoldbanen På den måten er det mulig å få til flere avganger i timen.

    Han kan ikke love at det blir bygd dobbeltspor mellom Larvik og Tønsberg, men ser for seg at lange krysningsspor kan gjøre nytten.

    – Kanskje det å lage dobbeltsport gjennom byen blir for dyrt, skaper for mange lokale problemer, at man kan ha noen gode mellomløsninger med lange vekslingsspor.

    Han sier det ikke alltid er Rolls Roys-løsningen som trengs, men at en god Volvo kan duge.

    – Det kan være at med for eksempel dobbeltspor-parseller, så vil det fungere som en god Volvo.

    Trygve Slagsvold Vedum på Vestfoldbanen
    Foto: Theo Aasland Valen / NRK
  • Kan bli bygget som planlagt likevel

    Støre-regjeringen vil ha dobbeltspor mellom Oslo og Skien. I Hurdalsplattformen står at det at de ønsker å opprettholde ambisjonene i InterCity-utbyggingen som Stortinget vedtok i 2013. Solberg-regjeringen vraket planene fordi de mente det ble for kostbart og nedskalerte satsingen til enkeltspor på deler av strekningene.

    Dobbeltspor Barkåker-Tønsberg
    Foto: Yngve Tørrestad
  • Vil ha dobbeltspor til Lillehammer

    Østlandsfylkene har gått sammen om et felles brev der de protesterer mot Intercity-forslaget i Nasjonal Transportplan. Forslaget innebærer blant annet at dobbeltspor stopper på Hamar, og ikke blir forlenget videre til Lillehammer stasjon (bildet).

    Lillehammer Stasjon
    Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK
  • Ny usikkerhet togutbygging

    Det skapes ny tvil om utbygging av dobbeltspor til Lillehammer. Statsråd Knut Arild Hareide sier til Aftenposten at flere prosjekt i den landsomfattende planen for veier, jernbane, flyplasser og havner, forsvinner, eller blir utsatt på ubestemt tid.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no