NRK Meny
Tog krasjer i Santiago de Compostela
Foto: Reuters/APTV/EBU

Togulykke i Spania

Oppsummert

For høy fart og svikt hos togføreren var årsaken til den store togulykken i utenfor Santiago de Compostela i Spania i fjor. Det kommer fram i en offisiell sluttrapport. Et tog med 218 passasjerer om bord sporet av kvelden den 24. juli 2013. 79 mennesker mista livet i ulykken.

 • For høy fart var årsak til ulykke

  For høy fart og svikt hos togføreren var årsaken til den store togulykken i utenfor Santiago de Compostela i Spania i fjor. Det kommer fram i en offisiell sluttrapport. 79 mennesker mista livet i ulykken.

 • Spania gjennomgår sikkerheten på jernbanen

  Spanske myndigheter varsler full gjennomgang av jernbanenettet etter ulykken i Santiago de Compostela 24. juli. Målet er å oppgradere sikkerheten på alle toglinjene, melder nyhetsbyrået AFP.

  – Vi foretar en generell kontroll av alle rutiner og sikkerhetssystemer, og av fartsgrensene. Når jeg sier alt mener jeg hele jernbanenettet, sier den spanske ministeren Ana Pastor.

  79 mennesker mistet livet i ulykken, som er den tredje verste togulykken i Europa på 25 år.

 • Togulykken i Spania: – Endret toglinjen syv måneder før den sto ferdig

  Under en høring i forbindelse med togtragedien i Santiago de Compostela torsdag ble det kjent at toglinjen mellom Ournese og Santiago de Compostela opprinnelig ble planlagt som en høyhastighetslinje. Dersom planene hadde blitt gjennomført ville kravene til sikkerhet på linjen vært strengere, og ulykken kunne trolig vært unngått.

  I april 2011, bare syv måneder før strekningen ble ferdigstilt i desember, godkjente regjeringen en endring av planene, skriver den spanske avisen El Mundo.

 • Spania: – Lokføreren fikk tre fartsadvarsler

  Lokføreren på ulykkestoget i Santiago del Campostela i Spania fikk tre automatiske advarsler om at han kjørte for fort før toget sporet av, skriver The Guardian. 79 mennesker ble drept i ulykken, og lokføreren er siktet for uaktsomt drap. Den siste advarselen om at han kjørte for fort kom 250 meter før toget sporet av.

 • Lokfører sier han ikke forstår hva som gikk galt

  Lokomotivføreren på toget som sporet av i Santiago de Compostela, sier han ikke forstår hvordan det kunne skje at han ikke bremset ned i tide.

  – Jeg kan ikke forklare det. Jeg forstår det fortsatt ikke, sa Francisco Jose Garzon i et dommeravhør om avsporingen, gjengitt i avisa El Pais.

Minnemarkering i Santiago de Compostela etter togulykken som tok livet av 79 personer onsdag i forrige uke.
Intervju med Europakorrespondent Åse Marit Befring. Intervjuar: Ragnhild Bjørge, Dagsnytt
Ifølge den spanske avisen El Pais var Francisco José Garzón føreren av toget som sporet av ved Santiago de Compostela.
Direktebilder fra Santiago de Compostela i Spania, dagen etter togulykken som har kostet mange menneskeliv.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no