Hopp til innhold

To sjømateksportører bøtelagt etter eksport av kongekrabbe

To selskaper har fått henholdsvis 4 millioner kroner og 200.000 kroner i bøter etter å ha eksportert kongekrabbe uten at kravene til dokumentasjon var oppfylt.

– Av hensyn til riktig tollbehandling og sjømatens sporbarhet er det strenge krav til dokumentasjonen for sjømatens opprinnelse, sier statsadvokat Jens Bachke i Økokrim.

Foreleggene er gitt fordi selskapene eksporterte kongekrabbe som norsk kongekrabbe, uten at kravene til dokumentasjon for dette var oppfylt. Foretakene anses samtidig ikke for å ha brutt reglene med vilje for å oppnå fordeler, opplyser Økokrim.

Sakene ble avdekket i forbindelse med etterkontroller av de to sjømateksportørene, som avdekket at det var utstedt uriktig opprinnelsesdokumentasjon ved eksport av mer enn 380 tonn kongekrabbe til en verdi av omkring 150 millioner kroner.

Det ene foretaket har fått en bot på 4 millioner kroner og i underkant av 5,7 millioner kroner i inndragning. Det andre foretaket har fått 200.000 kroner i bot og omkring 450.000 kroner i inndragning. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no