Hopp til innhold

Tiltalt for koronabedrageri

En 35 år gammel norsk statsborger er tiltalt for omfattende utnyttelse av Navs lønnskompensasjonsordning i forbindelse med koronapandemien.

Tiltalen omfatter ni fullbyrdede bedragerier og åtte bedrageriforsøk. Totalt er det søkt om ca. 17 millioner kroner i koronastøtte, og rundt 10 millioner kroner ble utbetalt til mannen. Utbetalingene stoppet da Nav fattet mistanke.

– Dette er et av de største koronabedrageriene som er avdekket til nå. Politiet ser svært alvorlig på utnyttelse av stønadsordninger som skal hjelpe de som er blitt direkte rammet av pandemien, skriver politiet i en pressemelding.

Ordningen skal ha blitt utnyttet ved at 300 stjålne identiteter er registrert som arbeidstakere i totalt 11 selskaper. Disse fiktive arbeidstakerne er meldt inn med høy inntekt for å få maksimal lønnskompensasjon.

Etter utbetalingen fra Nav på 10 millioner kroner mener politiet at et hvitvaskingsnettverk raskt overførte pengene videre. Politiet har funnet og beslaglagt ca. 1 millioner kroner av dette.

Saken skal opp i Oslo tingrett i slutten av august. Tiltalte nekter straffskyld.

Nav-logo
Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no