Svart arbeid
Foto: Illustrasjon NRK

Tiltak mot svart arbeid

Oppsummert

Bygg- og anleggsbransjen har 130-140 milliarder i svart omsetning i året, ifølge Skattedirektoratet. Oslo-politiet har i lengre tid etterforsket lovbrudd innen malerbransjen i «Operasjon svartmaling».

  • Aksjonert mot 480 boliger

    3. og 4. mai kontrollerte politiet totalt 480 boliger i Rogaland og fire andre fylker. Målet med aksjonen var å kartlegge svart arbeid innen bygg- og anleggsbransjen i privatmarkedet. Totalt 70 personer ble vist vekk fra byggeplassen mistenkt for svart arbeid.

  • Kosovoalbaner siktet for heleri

    En kosovoalbansk mann er fengslet i fire uker, siktet for heleri og ulovlig opphold i landet. Ni personer ble arrestert i en politiaksjon søndag og mandag. Flere selskaper innen malerbransjen skal være involvert, skriver Aftenposten.

  • Vil ha felles analysesenter

    Vi ønsker et felles analysesenter for å bekjempe økonomisk kriminalitet i arbeidsmarkedet, sier Atle Roll-Mathisen i Politidirektoratet. Han foreslår at det legges under Kripos.

Hva er arbeidsmarkedskriminalitet, og hva er utfordringene for å bekjempe denne type kriminalitet? En arbeidsgruppe ledet av Kripos har laget en situasjonsrapport om arbeidsmarkedskriminalitet i Norge. Lederen av arbeidsgruppen, Ragnar-Sten Gulliksen fra Kripos, presenterer gruppens funn.
Sanner om tiltak i byggebransjen

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no