NRK Meny

Tilregnelighetsutvalget

 • – Utilregnelige er uskyldige

  – Jeg skjønner at pårørende synes at det er leit at en drapsmann blir frisk etter tre år og kan gå på kino, mens deres pårørende er døde for alltid, sier Randi Rosenqvist, psykiater ved Ila fengsel og forvaringsanstalt.

  Randi Rosenqvist, psykiater i Ila fengsel og forvaringsanstal
 • Stabell usikker på betydning

  Advokat Harald Stabell er usikker på om endringene som tilregnelighetsutvalget foreslår vil få den effekten medlemmene ønsker. De foreslår en kompetansefordeling mellom medisinere og jurister, der rettspsykiaternes rolle er tenkt å bli mindre.

 • – Høyre kan gå lenger enn utvalg

  Høyre utelukker ikke at reglene for den strafferettslige vurderingen av tilregnelighet kan endres mer enn det Tilregnelighetsutvalget går inn for, opplyser Høyres justispolitiske talsmann Peter Christian Frølich.

 • – Frp skuffet over utvalget

  Frps Jan Arild Ellingsen er skuffet over at utvalget ikke går inn for at det psykologiske prinsippet skal være førende, skriver Dagbladet. – Blir det stående, vil Norge være et av få land i verden som bruker det medisinske prinsipp i rettspsykiatrien

 • – Svært omfattende rapport

  – Denne rapporten er et godt fundament, men blir ikke nødvendigvis fasiten, sier justisminister Anders Anundsen om den 430 sider lange rapporten fra Tilregnelighetsutvalget. Han sier det kommer en bred høring og en omfattende politisk debatt om denne saken.

Randi Rosenqvist, psykiater i Ila fengsel og forvaringsanstal
Tilregnelighetsutvalet legg fram utredning for justisministere

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 03030 eller 03030@nrk.no