Hopp til innhold
Tigging
Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Tiggeforbud

  • Ikke flertall for å oppheve lokale tiggeforbud: SV tordner mot regjeringen

    Regjeringspartiene, sammen med Høyre og Frp, har stemt ned SVs forslag om å frata kommunene muligheten til å innføre lokale tiggerforbud.

    Det viser innstillingen fra justiskomiteen på Stortinget.

    Etter Sp, Høyre og Frp i 2014, stemte gjennom at kommunene selv kunne velge å innføre lokale versjoner, har kun fire kommuner innført lokale tiggerforbud:

    Nordre Follo i Viken, Nissedal i Vestfold og Telemark og Aurland og Bjørnafjorden i Vestland.

    SVs justispolitiske talsperson Andreas Sjalg Unneland, sier han er rasende på regjeringspartiene:

    – Vi mener det er en grunnleggende rettighet å kunne be om hjelp og be andre mennesker om penger hvis man selv mener man har behov for det. Et forbud mot tigging er menneskefiendtlig, sier han.

    Bakgrunnen for SV-forslaget var blant annet at Sveits ble felt i menneskerettighetsdomstolen etter en rumensk kvinne ble bøtelagt og senere fengslet for tigging i Genève.

    Nå er Unneland redd for at Norge kan havne i samme situasjon.

    – Derfor står ikke dette lovverket seg, sier han.

    I en e-post skriver Kamzy Gunaratnam (Ap) i justiskomiteen, at det ikke er Arbeiderpartiets linje å møte sosial nød med straff, men mener lokale tiggerforbud ikke er et stort problem.

    – Adgangen for kommuner til å innføre kommunale tiggerforbud brukes så godt som ingen steder og det sies jo også i saken at forbudet i realiteten er sovende. Vi anser ikke dette som et stort problem, skriver hun i en e-post.

    – Det viktigste for oss er at dersom tilstanden endrer seg fra slik den er i dag, der høyere straffer og fengsel blir en realitet for tigging, skal situasjonen vurderes opp mot våre internasjonale forpliktelser, legger hun til.

    Saken skal opp i debatt på Stortinget, førstkommende tirsdag.

    tigger
    Foto: Runa Victoria Engen
  • Kommunene kan miste rett til å innføre lokale tiggeforbud

    I høst vil SV fremme forslag om å fjerne kommunenes mulighet til å ha lokale tiggeforbud.

    Bjørnafjorden i Vestland er nå den eneste kommunen i landet som har tiggeforbud, skriver Bergens Tidende.

    Senterpartiet vedtok sammen med Frp og Høyre å endre loven i 2016 slik at kommunene fikk anledning til å innføre lokale tiggeforbud. Nå kan Sp være i ferd med å snu. Sps Iver B. Prestbakmo i justiskomiteen sier partiet stiller med «åpent sinn» til SVs forslag.

    – Dette skal vi ta til vurdering når det kommer, uten å konkludere nå, sier han til avisen. (NTB)

  • Sola opphever tiggeforbudet

    Etter fire år med tiggeforbud bestemte kommunestyret i Sola seg i kveld for å oppheve forbudet. Høyre og Fremskrittspartiet stemte mot, skriver aftenbladet.no. Når Sola nå opphever tiggeforbudet er det bare Os kommune som fortsatt har tiggeforbud.

  • Politiet vil ha tiggeforbud

    Politistasjonssjef Per Karstein Røv går inn for å forby tigging i Molde. Ifølge Romsdals Budstikke mener Røv det er flere argumenter som taler mot tigging enn for. Dette er et kontroversielt forslaget, som kommer på politikernes bord i Molde utpå nyåret.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no