Hopp til innhold
Al-Shabaab
Foto: Farah Abdi Warsameh / Ap

Terrorgruppa al-Shabaab

Oppsummert

Den militante gruppen al-Shabaab er tilknyttet al-Qaida og har som mål å opprette en fundamentalistisk islamsk stat i Somalia. Gruppen gjennomfører stadig angrep mot kontorer, hoteller og restauranter. Gruppen har også stått bak angrep i Kenya.

  • Minst tolv al-Shabaab-krigere drept i Somalia

    Minst tolv krigere fra den ytterliggående islamistgruppa al-Shabaab ble drept i et luftangrep fredag USA som sier ble utført i selvforsvar.

    Den somaliske regjeringen sier at minst 20 islamister ble drept i angrepet. Det er ikke klart akkurat hvorfor tallene er forskjellige, men de amerikanske synes å være foreløpige.

    – Den tidlige vurderingen er at angrepet drepte tolv al-Shabaab-krigere, heter det i en uttalelse fra USAs Afrika-kommando (Africom). (NTB)

  • Somalias regjering sier al-Shabaab vil forhandle

    De Al Qaida-tilknyttede opprørerne i al-Shabaab i Somalia har for første gang sagt seg villige til å forhandle, ifølge regjeringen i landet.

    Somalia har innledet en større militæroffensiv mot de al-Shabaab-kontrollerte områdene i landet og kaller det «full krig».

    – Al-Shabaab har bedt om åpne forhandlinger med Somalias regjering, men det er to grupperinger innad i al-Shabaab, sier viseforsvarsminister Abdifatah Kasim.

    I oktober sto al-Shabaab bak et bombeangrep som kostet minst 120 mennesker livet i Mogadishu, og onsdag ble minst 35 mennesker drept da de sprengte to bilbomber i Mahas.

    Det har foreløpig ikke kommet noen kunngjøring fra al-Shabaab der de bekrefter at de nå er villige til å sette seg ved forhandlingsbordet.

    (NTB)

  • Amerikansk angrep mot al-Shabaab i Somalia

    USA hevder å ha drept seks medlemmer av den ytterliggående islamistgruppa al-Shabaab i Somalia.

    Ifølge Pentagon ble de seks drept i et luftangrep i den lille landsbyen Adale, rundt 250 kilometer nord for hovedstaden Mogadishu.

    USA har tidligere gjennomført en rekke droneangrep mot antatte al-Shabaab-mål i Somalia.

    Somalias regjering hevdet torsdag å ha drevet al-Shabaab ut av regionen der fredagens angrep fant sted.

    (NTB)

  • Etiopia: al-Shabaab-krigere knust i militæroperasjon

    Myndighetene i den etiopiske regionen Somali sier de har «knust» krigere fra den islamistiske gruppen al-Shabaab i en sjelden invasjon fra nabolandet Somalia.

    En væpnet gruppe tilhørende al-Shabaab krysset grensen inn i den sørøstlige regionen tirsdag. Da ble gruppen omringet og «fullstendig ødelagt», heter det i en melding fra delstatens nyhetsbyrå.

    Etter tre dager med kraftige kamper var mer enn 100 al-Shabaab-medlemmer drept og 13 kjøretøy ødelagt, heter det i meldingen. (NTB)

  • Fire drepne i sjølvmordsangrep i Somalia

    Minst fire er drepne og ni andre såra i eit sjølvmordsangrep på ein kafe i Somalias hovudstad Mogadishu. Den ytterleggåande islamistgruppa Al-Shabaab har teke på seg ansvaret for angrepet. Dei seier det var retta mot somaliske soldatar som får opplæring på eit militærakademi i nabolaget til kafeen, melder AFP.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no