Hopp til innhold
Kulehull i vindu der én politimann ble drept og to skadet.
Foto: Filip Huygens / NRK

Terror i Europa

Oppsummert

Ifølge Europol er 68 personer drept i terror i EU i 2017. Dette er en nedgang i antallet drepte i terror, men antall jihadist-inspirerte angrep er mer enn doblet.

  • PST: Skoler kan være terrormål

    For tredje år på rad nevner Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skoler som mulige terrormål i Norge. Det skriver Utdanningsnytt.

    – For mindreårige og unge voksne høyreekstremister kan skoler være et kjent og lett tilgjengelig mål, der det kan oppholde seg personer som inngår i deres fiendebilde, skriver PST i årets trusselvurdering.

  • Svensk IS-kvinne begjært varetektsfengslet for folkemord

    Påtalemyndigheten i Sverige vil varetektsfengsle en kvinne som anklages for folkemord mot folkegruppen jesidier. Fra før er hun dømt for tilknytning til IS.

    Kvinnen i 50-årene fra det vestlige Sverige mistenkes for å ha begått folkemord i den syriske byen Raqqa, melder Sveriges Radio (SR).

    Påtalemyndigheten opplyser ikke i detalj hva kvinnen skal ha gjort, men det både voksne og barn skal være blant ofrene. Dette skal ha skjedd mellom 2014 og 2016. Kvinnen nekter straffskyld.

    Hun ble i 2022 dømt for seks års fengsel for grove krigsforbrytelser etter at hennes tolv år gamle sønn ble rekruttert som barnesoldat for terrororganisasjonen IS.

    Hvis kvinnen blir tiltalt, er det første gang i svensk sammenheng at en hjemvendt IS-tilknyttet person stilles for retten for folkemord mot jesidiene, melder SR.

    Kvinnen framstilles for varetektsfengsling i Stockholm fredag.

    (NTB)

  • Spansk kvinne bosatt i Norge pågrepet i terrorsak

    En kvinne i 40-årene som var etterlyst i en spansk terrorsak er tatt av norsk politi.

    Kvinnen, som har spansk statsborgerskap, har bodd i Norge siden 2014. Hun har både barn og barnebarn her i landet.

    – Kvinnen er pågrepet og varetektsfengslet fordi hun er internasjonalt etterlyst av spanske myndigheter som har utstedt en europeisk arrestordre. Hun er begjært overlevert for straffeforfølgning i Spania, sier politiadvokat Marius Kjønnøy Kongsberg ved Oslo politidistrikt til TV 2.

    Ifølge politiadvokaten er kvinnen er siktet for konkret terrorvirksomhet.

    I forrige uke ble kvinnen i midten av 40-årene varetektsfengslet i fire uker. I kjennelsen fra Oslo tingrett står det at hun har søkt om norsk statsborgerskap og venter på svar. Retten konkluderte med at vilkårene for utlevering til Spania er oppfylt.

  • Trusselsituasjonen i Sverige er fremdeles høy

    Terrortrusselsnivået i Sverige er fortsatt høyt. Det sa det svenske sikkerhetspolitiet, Säkerhetspolisen, i en uttalelse søndag.

    Det var i fjor at Sverige hevet trusselnivået til 4 av 5. Søndag sier svenske myndigheter at de fortsatt vil holde samme nivå, opplyser Reuters.

    – Bildet som tegnes av Sverige som et islamfiendtlig land har sterkt bidratt til den økte terrortrusselen fra voldelig islamisme, heter det i uttalelsen fra det svenske sikkerhetspolitiet.

    Nyheten kommer samme dag som Sveriges justisminister Gunnar Strömmer (Moderaterna) sjøsatte regjeringens nye strategi for terrorisme.

    Sverige hevet trusselnivået i august 2023 etter flere koranbrenninger.

  • Fire pågrepet for terrorplaner i Østerrike

    Fire personer er pågrepet i forbindelse med etterforskningen av et islamistisk nettverk i Østerrike, melder landets myndigheter.

    Pågripelsene følger indikasjoner om et mulig angrep mot en kirke i Wien og mot katedralen i den tyske byen Köln.

    Direktoratet for sikkerhet og etterretning ved det østerrikske innenriksdepartementet meldte søndag at avhør av de mistenkte pågår.

    Ifølge innenriksdepartementet er sikkerhetssituasjonen i Østerrike og hele Europa spent. Politiet i Wien sa lørdag at det er iverksatt ekstra forholdsregler i juleferien.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no