Hopp til innhold
Helge Lund

Terrorangrepet i In Aménas

Oppsummert

* 16. januar skjedde en av de mest alvorlige hendelsene for Statoil noensinne, da gassanlegget In Aménas i Algerie ble angrepet av væpnede islamister.

* Det er flere kritiske konklusjoner i rapporten:

* De samlede indre og ytre sikkerhetstiltakene sviktet den fatale dagen, og var dermed ikke i stand til å beskytte de som var på jobb på anlegget.

* De algeriske militære styrkene på anlegget klarte ikke å oppdage og forhindre terroristene i å ta seg inn på anlegget. Granskerne slår ikke fast at terroristene fikk ta seg uhindret fra grensen og frem til anlegget, men har heller ingen indikasjoner på at de ble forsøkt stoppet underveis.

* Sikkerhetsarbeidet var i stor grad basert på at de militære styrkene skulle stå for beskyttelsen.

* Verken Statoil eller den eksterne joint venture-selskapet som organiserte sikkerheten på basen kunne forhindret angrepet. Men spørsmålet man må stille seg, er om man baserte seg for mye på beskyttelsen fra de militære vaktene, ifølge rapporten.

* Statoil har bidrag for å håndtere av kriser og risiko var effektivt og , men spørsmålet er om dette arbeidet bør styrkes ytterligere.

  • Statoil-ansatte tilbake i Algerie

    I underkant av ti ansatte, blant dem nordmenn, jobber nå ved gassanlegget ved In Amenas, som ble angrepet av en gruppe terrorister 16. januar 2013, skriver Dagens Næringsliv.

  • Søreide: Har plikt til å varsle

    Hvis E-tjenesten sitter på informasjon om at det er fare for liv og helse mot norske interesser i utlandet, har de en plikt til å varsle. Det sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide om Statoils påstander om at Statoil holde tilbake informasjon.

    Dersom e-tjenesten sitter på informasjon om at det er fare for liv og helse mot norske interesser i utlandet, så har de en plikt til å varsle, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.
Dersom e-tjenesten sitter på informasjon om at det er fare for liv og helse mot norske interesser i utlandet, så har de en plikt til å varsle, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.
I Statoil vokser frustrasjonen over manglende samarbeid med Forsvarets etteretningstjeneste, som insisterer på å hemmeligholde gradert informasjon om trusler i utlandet.
Aina Økland Schøld, Kjell Inge Torgersen og Sigvart Dagsland sto for de musikalske innslagene i minnestunden Stavanger Domkirke i dag.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no