Hopp til innhold
Ny teknologi mot alger
Foto: Morten Andersen / NRK

Teknologi og oppfinnelser

Oppsummert

Teknologi, læren om teknikker og de tilhørende materielle produkter innenfor et bestemt område. (SNL.no) Teknologiske nyvinninger i næringsliv og forskning påvirker hverdag og arbeidsliv.

 • Støre: Norge, Danmark og Island gir sikkerhetsgaranti til Sverige og Finland

  – Norge, Danmark og Island er klare til å bistå med alle nødvendige midler hvis Sverige og Finland blir utsatt for et angrep før de formelt blir Nato-medlemmer.

  Det sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding mandag, kort tid etter at Sverige kunngjorde at de vil søke Nato-medlemskap. Støre sier dette er en historisk dag.

  – Dette er et tidsskille for det nordiske samarbeidet. Denne forsikringen er et tydelig signal fra oss. Vi vil gjøre det vi kan for å sikre en rask prosess, slik at Stortinget kan ratifisere Sverige og Finland som Nato-medlemmer svært raskt, sier Støre.

  Både Finland og Sverige oppfyller allerede kriteriene for å bli medlem av forsvarsalliansen, ifølge regjeringen. Et finsk og svensk Nato-medlemskap vil bidra til et kollektivt forsvar og styrke den nordatlantiske sikkerheten, mener Støre.

  – Vi vil ytterligere styrke vårt nordiske forsvarssamarbeid. Våre militære styrker jobber godt sammen og har trent sammen i mange år. Vi setter stor pris på de betydelige bidragene Finland og Sverige allerede har gitt som partnerland i Nato, sier Støre.

  Han sier Norge, Danmark og Island støtter Finland og Sverige fullt ut når de nå søker Nato-medlemskap.

  – Sverige og Finland har rett til å bli medlemmer i Nato, uten å bli utsatt for press utenfra, sier Støre.

  Statsminister Jonas Gahr Støre. Årsmøte i Trøndelag Ap, mars 2022
  Foto: Bjarte Johannesen / NRK
 • Biodesign-selskap lager interiør av sopp

  Sopp er i vinden som aldri før. Nå står interiør og design for tur.

  Biodesign-studioet Mycela bruker rotsystemet til soppen, som kalles mycelium, til å utvikle et grønt alternativ til tradisjonelle materialer og produkter innen interiør, design og arkitektur.

  Mycelium har nemlig evnen til å binde sammen organisk avfall som sagflis, kornskall og naturlige tekstiler ved at den «spiser» avfallet. Resultatet er et hundre prosent biologisk nedbrytbart og gjenbrukbart materiale som blant annet kan erstatte plast, tre, isopor og lær.

 • Datamaskinen vil snakke lulesamisk om et år

  Ny teknologi skal berge de samiske språkene. Universitetet i Tromsø (UiT) gjør denne uken opptak for å lære datamaskinen å snakke lulesamisk. Om et år vil den første samiske talesyntesen være klar. De begynner med lulesamisk, og tar de andre språkene etterhvert.

  – De samiske språkene har overlevd siden de har snakket det i hjemmene. Nå kommer datamaskiner og språket til datamaskinene for fullt inn i hjemmene, så plutselig mister kanskje samiske språkbrukere også hjemmet som en samiskspråklig arena, hvis vi da ikke får datamaskinen til å kunne lulesamisk og de andre samiske språkene, sier taleteknolog ved UiT Inga Lill Sigga Mikkelsen om situasjonen for de samiske språkene.

  UiT utvikler alt med fri kildekode, slik at hvem som helst kan ta det i bruk i sine systemer når de har utviklet det.

  – Det blir et kjempeverktøy, sier Mikkelsen forventningsfull.

  Språkviter Inga Lill Sigga Mikkelsen.
  Foto: June Grønnvoll Bjørnback / NRK
 • Robothund ønsket kronprinsen velkommen

  Den trippende firbente roboten Freke tok imot kronprins Haakon da han besøkte en ny teknologiutstilling på Teknisk Museum i Oslo torsdag.

  Den nye utstillingen drives av kunstig intelligens, med avatarpinner og ansiktsgjenkjenning. Men også historiske duppeditter var viet plass, som kong Olavs første mobiltelefon.

 • Bevilger milliarder til høyteknologisk forskning

  Kongressen vedtok fredag en milliardbevilgning til høyteknologisk forskning som tar sikte på å demme opp for Kinas økende dominans på feltet.

  Med 222 mot 210 stemmer vedtok Representantenes hus Demokratenes lovforslag på 250 milliarder dollar til forskning og produksjon av mikrochips som det er stor mangel på globalt. Loven er tidligere vedtatt av Senatet. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no