Hopp til innhold
Besøk hos tannlegen
Foto: PHOTOPQR/LA VOIX DU NORD / Max ROSEREAU / COLOURBOX

Tannhelse

Oppsummert

Køene i den offentlige tannhelsetjenesten er nesten tredoblet under koronapandemien på grunn av smitteverntiltakene. Ved utgangen av 2020 sto over 166.000 i kø for tannbehandling.

  • Regjeringen vil gi flere unge billigere tannlegehjelp

    Unge voksne opp til 24 år skal få billigere tannlegehjelp, skriver regjeringen i en pressemelding.

    Samtidig ønsker regjeringen å styrke det offentlige tannhelsetilbudet.

    – Å styre trygt gjennom denne krevende tiden, handler også om å bruke velferdsstaten til det den er ment til. Derfor vil regjeringen gi flere grupper rett til tannhelsehjelp, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i pressemeldingen.

  • Oslo Met vil legge ned landets eneste utdanning for tannteknikere

    Få studenter og dyrt studie er årsaken til at Oslo Met vil legge ned landets eneste utdanning for tannteknikere.

    Det er ennå ikke vedtatt at studiet skal legges ned, men universitet har startet prosessen med det, og på Oslo Mets nettsider står det at studiet ikke tilbys i 2024.

    Fagmiljøet er bekymret og opprørt over signalene fra Oslo Met, skriver Khrono.

    – Dette er den eneste utdanningen av tannteknikere vi har i Norge. Det er også her de godkjenner personell som har sin utdanning fra utlandet. Vi reagerer kraftig på at Oslo Met vurderer en slik nedleggelse, sier Bjørn Erik Markmanrud, styreleder i Tannteknikerforbundet til avisen.

    Tannteknikere lager tannproteser til pasienter som har skadet eller mistet tennene. Det kan være tannerstatninger som kroner, broer og avtakbare gebiss.

    Prorektor for utdanning ved Oslo Met, Silje Fekjær, sier at bakgrunnen for nedleggelsen er at det over tid har vært krevende å tilby det. Hun påpeker at det blant annet er få studenter og et lite fagmiljø.

    (NTB)

  • Funn av legionella på tannklinikk

    Under ein rutinekontroll ved Førde tannklinikk førre veke, vart det avdekt legionella, skriv Firda.

    Stabssjef i tannhelsetenesta i Vestland fylkeskommune, Clara Øberg, skildrar situasjonen som udramatisk og at dei raskt gjorde grep.

    – Vi har nøye rutinar på dette. Med ein gong det vart avdekt. stengde vi ned stolane og sprøyta med Hydrogenperoksid, seier ho til avisa.

  • En av tre 18-åringer har aldri hatt hull i tennene

    En av tre 18-åringer her i landet har aldri hatt hull i tennene.

    Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at tannhelsa til barn og unge fortsetter å bli bedre.

    I 1985 var det én prosent av landets 18-åringer som var hullfrie, mens i fjor var andelen 32 prosent.

    Tallene er samlet inn fra den offentlige tannhelsetjenesten, som i fjor undersøkte og behandlet 660.000 barn og unge.

  • Regjeringen vil styrke tannhelsetilbudet til unge voksne

    Regjeringen foreslår at unge voksne i alderen 21–24 år kun skal betale 25 prosent egenandel og at flere pasientgrupper skal få lovfestet rett til tannhelsetjenester. Det skriver regjeringen i en pressemelding.

    – Regjeringen vil styrke den offentlige tannhelsetjenesten. Vi vet at mange unge voksne unngår å oppsøke tannlege av frykt for kostnadene. Det bidrar til sosial ulikhet. Dårlig tannhelse påvirker også den generelle helsen. Ved å styrke tilbudet til denne gruppen vil vi skape gode tannhelsevaner fra ung alder, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

    I Hurdalsplattformen er det nedfelt at regjeringen ønsker en gradvis utvidelse av den offentlige tannhelsetjenesten med mål om å likestille den med andre helsetjenester. Regjeringen har sett ned et eget offentlig utvalg som skal utrede dette. Utvalget skal levere sin rapport i juni 2024.

    Tannlege
    Foto: Frank May / NTB scanpix
Frykter dyrere tannleger

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no