NRK Meny
Afghanske kvinner og barn
Foto: Anja Niedringhaus / AP

Taliban-forhandlinger

Oppsummert

Afghanske myndigheter har sendt en fredsdelegasjon til Pakistan i et forsøk på å få i gang fredssamtaler med Taliban. Taliban har tidligere vært i Norge for å møte kvinnelige afghanske politikere.

 • Taliban vil fjernes fra terrorliste

  Taliban i Afghanistan krever å bli fjernet fra FNs svarteliste over terrorgrupper før den vil innlede fredssamtaler, melder Reuters. En annen betingelse er løslatelse av et ukjent antall fanger, samt muligheten for å åpne et legitimt politisk kontor.

 • – Støtter Talibans nye leder

  Det afghanske Haqqani-nettverket, som er alliert med Taliban, støtter utnevnelsen av mulla Akhtar Mansour som bevegelsens nye leder, melder NTB. – Vi er sikre på at den nye lederen er rettmessig utnevnt, heter skriver Talibans på nettsiden sin søndag.

 • Ny Taliban-leder med uttalelse

  Talibans nye leder mulla Akhtar Mansour har kommet med sin første uttalelse etter at han ble utnevnt som leder. – Vi bør alle jobbe for å bevare samholdet. En splittelse i våre rekker vil bare tilfredsstille fiendene våre, sier han i en videomelding.

 • PRIO positiv til ny Taliban-leder

  Nyvalgt Taliban-leder Akhtar Mohammed Mansour er et godt utgangspunkt for fredsforhandlingene, mener PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken. – Politisk regnes han som moderat. –Han har vært den ledende kraften i å søke politiske løsninger, sier Harpviken.

Forsvarssjef Harald Sunde tror afghanske sikkerhetsstyrker nå er i stand til å ta seg av mange utfordringer selv. Han stiller seg også positiv til fredssamtalene med Taliban.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no