16-åring siktet for forberedelser til terrorhandling
Foto: Ole Berg-rusten / NTB

Syrisk 16-åring terrortiltalt

Oppsummert

En syrisk 16-åring bosatt i Oslo ble 4. februar pågrepet av PST. Påtalemyndigheten har tiltalt gutten for terrorforberedelser og deltagelse i IS. Rettssaken starter 18. mai. Saken går for lukkede dører. Media kan være til stede med restriksjoner.

 • Terrortiltalt 16-åring dømt

  Tirsdag ble dommen til den 16 år gamle gutten som har vært tiltalt for terrorforberedelser og deltakelse i IS kjent. Nå har Oslo tingrett dømt gutten til fem års fengsel, hvor tre av årene blir gjort betinget.

  – Vår klient er fornøyd med at straffen er satt markant lavere enn påtalemyndighetens påstand. Ungdomsstraff ville imidlertid etter vårt syn vært den riktige reaksjonen ved domfellelse, sier forsvarer Andreas Berg Fevang i en melding til NRK.

  Videre sier han at dommen vil bli grundig gjennomgått med klienten, før det tas stilling til spørsmålet om anke.

 • Ber om 8 års fengsel for 16-åring

  Aktoratet ber om 8 års fengsel for en 16-åring som er tiltalt for å ha forsøkt å gjennomføre en terrorhandling og deltakelse i terrorgruppa IS.

  16-åringen fra Syria nektet straffskyld i Oslo tingrett.

 • Terrorsak blir noe forsinket

  16-åringen som er tiltalt for terrorforberedelser har vært i karantene de siste dagene fordi en kontakt er koronasmittet. Tiltalte må derfor ta en test før han eventuelt kan møte i Oslo tingrett. Rettssaken blir derfor noe forsinket. Prosedyrene var planlagt mandag, men blir nå utsatt. Det blir rettsfri mandag og tirsdag. På onsdag skal 16-åringen etter planen gi en siste forklaring, før prosedyrene som foregår resten av onsdagen og torsdag.

 • Lagde IS-video: – Ikke en enkel sak

  Rettssaken mot 16-åringen som er tiltalt for terrorforsøk og IS-deltagelse fortsetter i Oslo tingrett.

  PST-politioverbetjent Frode Ludviksen gikk tirsdag gjennom en video 16-åringen har laget på mobilen. Videoen, som har IS-musikk i bakgrunnen, forklarer hvordan man kan legge ut IS-innhold på Twitter, uten at det blir stoppet av filtre.

  Ludviksen sier det kreves en del datakunnskap å lage filmen.

  – En gjennomsnittlig ungdom kan ikke dette. Man må lære seg det, enten etter å ha sett videoer av det, eller søkt informasjonen. Det er ikke en enkelt sak, det er ikke noe man gjør på gutterommet for moro skyld, sier Ludviksen.

  Tidligere i dag ble det dokumentert hvordan 16-åringen overførte til sammen 1390 kroner til en nettside som sprer IS-propaganda. I en chat spurte 16-åringen om pengegaven kunne regnes som «jihad og støtte til Staten».

  16-åringen hevder det var tilfeldig at han ga penger til nettstedet. «Det var det som dukket opp foran meg», sier han i retten.

  – Var det fordi du ville bidra til å gi pengestøtte til jihad og Den islamske staten? spør aktor Marit Formo.

  – Det var et lite beløp, jeg kan ikke støtte en hel stat med det, sier 16-åringen.

  Han legger til at han mener nettstedet «ikke er et offisielt IS-nettsted». Rettssaken skal være ferdig mandag. 16-åringen nekter straffskyld.

  Aktor Marit Formo i saken der terrortiltalt 16-åring møter i retten
  Foto: Torstein Bøe / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no