Hopp til innhold
Skjema for sykmelding.
Foto: Thorset, Ola A. / SCANPIX

Sykefravær

Oppsummert

Norge har dobbelt så høyt sykefravær som sammenlignbare land. Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå. Ifølge forsker Håvard Lien er årsaken at vi har en mer liberal sykelønnsordning enn for eksempel Nederland, Danmark og Sverige.

 • Korona-fravær ned 28 prosent

  Foreløpige tall fra Nav viser at det ble 49.400 nye personer med legemeldt sykefravær i forrige uke. Det er 9.400 færre enn uken før.

  22.400 personer ble sykmeldt med koronarelaterte diagnoser. Det er en nedgang på 8900 personer (28 prosent) fra uken før, opplyser Nav.

  Nedgangen i antall nye sykmeldte sist uke er nesten utelukkende drevet av nedgangen i nye sykmeldte med koronarelaterte diagnoser. Nye sykmeldte med ikke-koronarelaterte diagnoser er på samme nivå som uken før.
  (NTB)

 • NHO ber regjeringen ta mer av sykefraværsregningen

  NHO Service og Handel sier at de er fornøyde med at regjeringen nå letter på hjemmekontor-restriksjonene. Samtidig etterlyser foreningen tiltak mot den enorme sykefraværs-bølgen som nå skyller inn over norske bedrifter.

  Arbeidsgiverorganisasjonen ber regjeringen kutte arbeidsgiverperioden for sykefravær til tre dager.

  – Hjemmekontor-lettelsene er en god nyhet for mange av de som fortsatt er permitterte i servicebransjen og andre som har utfordringer med hjemmekontor-situasjonen. Det har vært en feilslutning å hevde at hjemmekontor er et lite inngripende tiltak, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel, NHOs nest største landsforening.

 • Høyeste sykefravær på over ti år

  Sykefraværet i 3. kvartal 2021 var på 6,6 prosent, viser sesongjusterte tall. Økningen de to siste kvartalene har resultert i det høyeste sykefraværet siden svineinfluensaen i 2009. Økningen skyldes hovedsakelig en økning i det egenmeldte sykefraværet. Det legemeldte sykefraværet er omtrent uendret, viser tall fra SSB.

 • Økning i sykefraværet

  Det totale sykefraværet i andre kvartal var på 6,3 prosent, opp 7,3 prosent fra forrige kvartal. Fraværet på grunn av korona økte med 79 prosent fra året før.

  Økningen fra første kvartal er størst i det egenmeldte fraværet med 28,3 prosent. Det sesongjusterte legemeldte sykefraværet i årets andre kvartal er 5,4 prosent, opp 4,3 prosent fra kvartalet før, viser tall fra Nav. Sykefraværet er høyere enn normalt, men det har vært svingninger gjennom hele koronapandemien.

  Mens sykefravær grunnet påvist eller mistenkt covid-19 har steget kraftig med 79 prosent fra samme kvartal i fjor, har likevel sykefraværet grunnet sykdommer i luftveiene totalt sett gått ned (-14,2).

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no