Hopp til innhold
Skjema for sykmelding.
Foto: Thorset, Ola A. / SCANPIX

Sykefravær

Oppsummert

Norge har dobbelt så høyt sykefravær som sammenlignbare land. Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå. Ifølge forsker Håvard Lien er årsaken at vi har en mer liberal sykelønnsordning enn for eksempel Nederland, Danmark og Sverige.

 • Nav: Psykiske lidelser største årsaken til sykefravær i Oslo

  Det legemeldte sykefraværet i Oslo var på 4,5 prosent ved utgangen av 2. kvartal 2023. Sykefraværet er 6,5 prosent høyere enn ved samme tid i fjor. Psykiske lidelser er for første gang den største årsaken til sykefravær i Oslo. Det skriver Nav i en pressemelding.

  –Vi ser nå for første gang at psykiske lidelser er den største årsaken til sykefravær i Oslo. Vi har sett en tendens til at andelen psykiske lidelser har økt gjennom de siste årene, mens andel muskel- og skjelettlidelser har vært synkende. Dette er første gangen psykiske lidelser er den største årsaken siden sykefraværstallene ble innført for fullt i 2004, sier Magnus Askim, fungerende direktør i Nav Oslo.

  Oslo har det laveste legemeldte sykefraværet i landet med 4,5 prosent. Landsgjennomsnittet er på 5,5 prosent.

  NAV
  Foto: Gorm Kallestad / NTB
 • Høyt sykefravær i Vestre Toten

  Kontrollutvalget i Vestre Toten er bekymret over det høye sykefraværet blant de ansatte i kommunen.

  I fjor var det 10,3 prosent, og er dermed langt unna målsettingen om å komme under 7,5 prosent.

  Kontrollutvalget bestiller nå en utredning fra Innlandet Revisjon som skal se nærmere på oppfølgingen av sykefravær.

 • Avdeling ved helse- og omsorgssenter stenges grunnet sykefravær

  På grunn av svært høyt sykefravær må Gran kommune stenge trygghetsavdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter. Det skriver avisa Hadeland. Avdelingen må holde stengt allerede fra onsdag 3. mai, og fram til 28. mai.

  Årsaken skal være at det for tiden er et svært høyt sykefravær blant de ansatte på korttidsavdelingen ved Marka helse- og omsorgssenter. Derfor trengs ansatte fra trygghetsavdelingen på korttidsavdelingen ved Marka helse- og omsorgssenter. Det opplyser kommunalsjef for helse- og omsorg i Gran kommune, Haakon Brænden, ifølge avisa.

  Han understreker at de som mottar tilbud om hjemmetjeneste, får dette som før.

 • Sykehuset i Vestfold hever beredskapen

  Sykehuset i Vestfold går i grønn beredskap på grunn av en krevende driftssituasjon. Det er høyt sykefravær hos ansatte og pågangen av pasienter er stor.

  Pasienter med luftveisinfeksjoner og fall- og bruddskader fyller opp sengepostene. Sykehuset er i en presset situasjon med fulle sengeposter og jobber med å sikre tilstrekkelig bemanning, opplyser administrerende direktør Stein Kinserdal i en pressemelding.

  Sykehuset har måttet utsette noe planlagt kirurgi, og det gjøres fortløpende vurderinger om flere operasjoner må utsettes.

  – På grunn av overbelegg kan pasienter dessverre oppleve å bli utskrevet på ubekvemme tidspunkt, også på natten, opplyses det. (NTB)

 • Fortsatt høyt sykefravær

  Det totale sykefraværet i tredje kvartal var 6,5 prosent, viser sesongjusterte tall fra NAV. Det er en liten nedgang fra forrige kvartal (-0,8 %).

  – Sykefraværet er stabilt sammenlignet med forrige kvartal, men det er høyt sammenlignet med før pandemien. Vi ser at det legemeldte fraværet fortsatt er preget av koronarelaterte diagnoser, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

  Det sesongjusterte legemeldte sykefraværet i tredje kvartal var på 5,4 prosent, mens det egenmeldte sykefraværet var 1,1 prosent og har hatt en reduksjon (- 7,5 %).

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no