Hopp til innhold
Jimmie Åkesson
Foto: Rickard Nilsson/TT / NTB scanpix

Sverigedemokraterna

Oppsummert

Flere meningsmålinger i Sverige i vår viser at Sverigedemokraterna er Sveriges nest største parti. I Riksdagen er partiet det tredje største med 49 av de 349 mandatene. Ffersk måling viser at Sverigedemokraterna størst med 24 prosent oppslutning.

 • Mistillitsforslag mot svensk justisminister

  Sverigedemokraterna vil legge fram mistillitsforslag mot justis- og innenriksminister Morgan Johansson for hvordan de mener han skjøtter oppdraget sitt.

  – Vi er kommet til det punkt at det viktigste kriminalpolitiske tiltaket er å førtidspensjonere Morgan Johansson, sier SDs gruppeleder Henrik Vinge, som kritiserer Johansson for håndteringen av de kriminelle gjengene.

  Han får støtte av Kristdemokraterna og Moderaterna og sier de håper å legge fram mistillitsforslaget mot sosialdemokraten Johansson neste uke.

  Johansson svarer at SD og høyrepartiene snakker høyt og driver med personangrep. Han mener at høyresiden ikke har noen bedre svar på hvordan man skal redusere rekrutteringen til kriminelle gjenger.

  Statsminister Magdalena Andersson reagerer kraftig på uttalelsen fra Sverigedemokraterna. Hun kaller det fullstendig uansvarlig og sier hun vil gå av dersom justisminister Johansson felles i en mistillitsvotering. (NTB)

 • Tiltalt for hets mot folkegruppe

  Sverigedemokraternas gruppeleiar i byen Trosa, Bertil Malmberg, er tiltalt for hets mot folkegruppe, melder SVT.

  Ifølgje kanalen skal han i slutten av april sagt at folk frå Sør-Sudan har lågare intelligensnivå enn andre folkegrupper.

  Partiet skal ifølgje SVT gjennomføra ei intern utgreiing som skal avgjera om Malmberg skal stengjast ute frå partiet.

 • Forsvarer Tegnell mot kritikk

  Johan Carlson, generaldirektør i Folkhälsomyndigheten i Sverige tek statsepidemiolog Anders Tegnell i forsvar. Han kallar kritikken frå Jimmie Åkesson i Sverigedemokraterna for «nesten patetisk».

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no