Hopp til innhold
Jimmie Åkesson
Foto: Rickard Nilsson/TT / NTB scanpix

Sverigedemokraterna

Oppsummert

Flere meningsmålinger i Sverige i vår viser at Sverigedemokraterna er Sveriges nest største parti. I Riksdagen er partiet det tredje største med 49 av de 349 mandatene. Ffersk måling viser at Sverigedemokraterna størst med 24 prosent oppslutning.

  • Den svenske regjeringen vurderer å gi politiet makt til å stoppe koranbrenning

    Sveriges regjering vurderer å endre loven for å gjøre det mulig for politiet å nekte folk å brenne koranen, men bare hvis de truer nasjonal sikkerhet, sa regjeringen fredag ifølge Reuters.

    Sverige hevet terrorberedskapen til det nest høyeste
    nivå torsdag. Dette for å hindre angrep etter at flere koranbrenninger og andre handlinger mot islams helligste tekst, gjorde flere muslimer rasende og utløste trusler fra jihadister.

    Fornærmelser mot offentlige personer eller religioner er
    beskyttet av Sveriges ytringsfrihetslover og
    regjeringen utelukker at disse endres.

    Justisminister Gunnar Strommer sa derimot at
    han ville nedsette en kommisjon for å se på muligheten til å gi politiet bredere fullmakter til å nekte handlinger som koranbrenning.

    – Selvfølgelig vil ikke generell internasjonal misnøye eller vagetrussel være nok, det må handle om alvorlig og kvalifiserte trusler, sa Strommer på en pressekonferanse.

    Han la til at de kunne gi politiet makt til å velge et
    annet sted for en protest eller å oppløse den.

    En iraker bosatt i Sverige har skadet flere kopier av
    Koranen de siste månedene. Medier knyttet til den militante gruppen Al Qaida har blant annet oppfordret til voldelig gjengjeldelse mot Sverige den siste tiden.

    Beslutningen om å nedsette en kommisjon møtte umiddelbart skepsis fra flere politiske partier, inkludert Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åksesson.

    – Selv om ulike verdier alltid må veies opp mot
    hverandre, vil aldri Sverigedemokraterna akseptere at vi tilpasser oss til trusler og press fra islamister og diktaturer, sa Åkesson i en uttalelse.

  • Sverigedemokraterna gransker lokalpolitiker etter nazipropaganda-påstand

    En lokalpolitiker i Sverigedemokraterna (SD) granskes av partiet etter påstander om spredning av nazistisk propaganda, ifølge Expressen og Expo.

    Ifølge de to svenske mediene har Rebecca Ädel, som er lærer og SD-politiker i Nynäshamn kommune i Stockholms län, uttrykt seg positivt om «en ny Hitler» for en del år tilbake.

    Ifølge en undersøkelse Expressen og Expo har foretatt, arbeidet Ädel mellom 2011 og 2013 som skribent og korrekturleser for Den nordiske motstandsbevegelsens propagandaside Nordfront.

    I tekstene, som ble skrevet under et pseudonym, beskrev hun seg selv som nasjonalsosialist. SD-politikeren skal ha advart mot raseblanding og kalt skolen en indoktrineringsanstalt hvis mål var å lure barna til politisk korrekthet. (NTB)

  • Sverigedemokrat hetset Anne Frank

    En av Sverigedemokraternas profiler i Sverige, Rebecka Fallenkvist, er permittert etter å ha kommet med grove uttalelser om den jødiske jenta Anne Frank.

    I et innlegg på Instagram, som senere er slettet, omtaler Fallenkvist Anne Frank som «løsaktig» og «kåtheten selv», noe som har vakt sterke reaksjoner i Sverige.

    Den jødiske jenta skjulte seg under andre verdenskrig for nazistene i et hemmelig rom i Amsterdam, før familien ble angitt og sendt i konsentrasjonsleir. Hun døde i Bergen-Belsen-leiren i 1945, 16 år gammel, og dagboken hennes er senere oversatt til 70 språk.

    Reaksjonene på Fallenkvists innlegg er sterke i Sverige, og Sverigedemokraterna har besluttet å permittere henne fra stillingen som frontfigur for partiets TV-satsing.

    – Vi ser alvorlig på Rebeckas ufølsomme og upassende sjargong i sosiale medier og kommer til å innlede en intern prosess sammen med vår HR-avdeling. Rebecka Fallenkvist er tatt ut av tjeneste mens dette pågår, opplyser partiets pressesjef Oskar Cavalli-Björkman.

    (NTB)

  • Enighet om ny regjering i Sverige

    Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) og Johan Pehrson (L) holder for øyeblikket pressekonferanse. Her er det blitt klart at Moderaterna, Liberalerna og Kristendemokraterna danner regjering. Dermed fikk Sverigedemokraterna ikke plass i den nye regjeringen.

  • Sverige: Høyrepartiene holder pressetreff

    Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) og Johan Pehrson (L) vil alle delta på et pressetreff i Sverige klokka 10 i dag. Det melder Aftonbladet.

    At partilederne i de fire partiene vil presentere en regjeringsavtale i dag, har svenske medier som SVT tidligere erfart.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no