Alle de 30 Nato-landene må være enige før det kan tas opp et nytt medlem i organisasjonen. Finland har fått ja fra 30 land. Sverige mangler Tyrkia og Ungarn.
Den tyrkiske nasjonalforsamlinga skal etter planen røyste over den finske Nato-søknaden torsdag, melder AFP.
Røystinga er planlagd klokka 13 norsk tid. På måndag fekk Finland ja frå Ungarn, og med det står kun tyrkisk godkjenning att før landet kan tre inn i Nato.
Russlands ambassadør: – Sverige vil bli legitimt militært mål
Russlands ambassadør i Sverige Viktor Tatarintsev er kalt inn på teppet til svensk UD. Det skjer fordi ambassadøren hevder at Sverige blir et legitimt mål for russiske militære gjengjeldelser dersom landet melder seg inn i Nato. Uttalelsene ble publisert på ambassadens nettsider.
Til det svenske nyhetsbyrået TT sier utenriksminister Tobias Billström at ambassadøren er kalt inn for å tydelig markere at dette er et åpenbart påvirkningsforsøk.
Billström legger til at svensk sikkerhetspolitikk bestemmes av Sverige og ingen andre.
Ungarn: – Problematiske sider ved Sverige sin søknad
Det er framleis uløyste sider ved Sverige sin Nato-søknad, seier ein representant for den ungarske regjeringa i dag.
Det skal vere tidlegare uttalt kritikk mot Ungarn som ligg til grunn for forseinkinga. Sverige har mellom anna kritisert landet for å ikkje sikre uavhengige domstolar, og ei demokratiutvikling Sverige meiner går feil veg.
– Å løyse utfordringane vil kreve omfattande innsats frå begge sider, seier talspersonen for regjeringa.
Parlamentet i Ungarn godtok Finland sin Nato-søknad på mandag.
Den ungarske nasjonalforsamlingen har godkjent Finlands Nato-søknad.
Avgjørelsen mandag var ventet. Regjeringspartiet Fidesz signaliserte i forkant av avstemmingen at de ville si ja til finsk medlemskap i forsvarsalliansen.
Nato-landene Tyrkia og Ungarn har begge stilt seg på bakbeina i spørsmålet om svensk og finsk medlemskap. Men etter at den finske presidenten Sauli Niinistö besøkte Tyrkia for et par uker siden, lovet landets president Recep Tayyip Erdogan å slippe Finland inn.
Etter dette varslet også Ungarn at de vil gi grønt lys til finnene.
Mandag er det ventet at Ungarns nasjonalforsamling vil gi grønt lys til å slippe Finland inn i Nato. Sveriges søknad behandles på et senere tidspunkt.
Regjeringspartiet Fidesz har i forkant av avstemmingen signalisert at de vil si ja til finsk medlemskap i forsvarsalliansen.
Nato-landene Tyrkia og Ungarn har begge stilt seg på bakbeina i spørsmålet om svensk og finsk medlemskap. Men etter at den finske presidenten Sauli Niinistö besøkte Tyrkia for et par uker siden, lovet landets president Recep Tayyip Erdogan å slippe Finland inn.
Etter dette varslet også Ungarn at de vil gi grønt lys til finnene.
Sveriges søknad blir derimot liggende en stund til, både i Tyrkia og Ungarn. Hvorvidt Tyrkia sier seg villige til også å slippe Sverige inn i Nato, avhenger av hvilke tiltak landet gjennomfører, har Erdogan slått fast.
Bakteppet er at Tyrkia har krevd å få utlevert en rekke personer med tilknytning til kurdiske organisasjoner og Gülen-bevegelsen i forbindelse med søknaden.
Ungarns statsminister Viktor Orban har imidlertid lovet ikke å forsinke prosessen med å få Sverige inn i Nato, men har ikke gitt noen forklaring for hvorfor ikke svenskenes søknad behandles samtidig med Finlands.
For å innlemme nye land i Nato må alle de 30 medlemmene godkjenne. Det er kun Tyrkia og Ungarn som ennå ikke har gitt tommelen opp til Finland og Sverige.