Hopp til innhold

Sveits holder folkeavstemning om økt pensjonsalder for kvinner

Sveitserne skal søndag stemme om hvorvidt pensjonsalderen til kvinner bør oppjusteres fra 64 til 65 år, slik at den blir den samme som for menn.

Forslaget er en del av en større pensjonsreform, og har skapt stor debatt i Sveits. Diskusjonen dreier seg ikke bare om selve pensjonsalderen, men om generelt manglende likestilling på arbeidsmarkedet.

Mens de som støtter forslaget argumenterer med at det er rimelig at kvinner og menn har samme pensjonsalder, viser kritikerne til at kvinner generelt tjener langt mindre enn menn, noe som gjør dem til pensjonstapere. De mener det er urettferdig å sette opp pensjonsalderen før de andre sakene tas tak i.

Sveitsiske velgere har to ganger tidligere avvist myndighetenes forslag til pensjonsreform, men nå tyder meningsmålinger på at det blir ja som følge av stor støtte blant menn.

En annen omdiskutert sak som sveitserne skal ta stilling til, er et forslag om å forby industrielt jordbruk. Organisasjoner som jobber for dyrs rettigheter og velferd, står bak forslaget, og det støttes av Greenpeace og andre miljøvernorganisasjoner.

Hvis forslaget får flertall, vil det innebære strengere minimumskrav for behandling av blant annet kyr, høns og griser. De nye reglene kommer også til å omfatte import av dyr og dyreprodukter.

Regjeringen og et flertall i nasjonalforsamlingen er imot forslaget.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no