Hopp til innhold
Svart arbeid
Foto: Illustrasjon NRK

Svart arbeid

Oppsummert

Justisdepartementet vil bruke 2 millioner kroner til å kartlegge omfanget av økonomisk kriminalitet. Ansatte i byggebransjen opplever økonomisk kriminalitet i form av svart arbeid nesten hver dag, sier Joachim Espe i Bygningsarbeidernes forening.

  • Flere personer straffet for kjøp av svarte tjenester

    Flere personer er den siste tiden straffet for kjøp av svarte håndverkertjenester fra samme malerfirma i Oslo, kommer det frem i en pressemelding fra Politiet.

    Forholdene fant sted i perioden 2019–2021. Skatteetaten avdekket forholdene og anmeldte disse til Oslo politidistrikt. Flere lignende tilfeller er under etterforskning.

    Malerfirmaets forretningsmodell har vært å tilby kundene håndverkertjenester til kunstig lav pris, for så å ikke innberette avgiftspliktig omsetning tilknyttet oppdragene. På denne måten har de unndratt skatter og avgifter.

    Kundene har på sin side beriket seg i form av lavt prisede tjenester mot kontant betaling.

    Dette er alvorlige forhold hvor tilbud av svarte tjenester er satt i system og tilbudt forbrukerne i et stort omfang.

    Skatteetaten er fornøyd med hvordan disse sakene har blitt fulgt opp av politiet.

    – Vi er opptatt av at grovt skattesvik avdekkes og straffes, sier skattekrimsjef Erik Nilsen i Skatteetaten.

    Straffereaksjonen for kundene er en betydelig bot, samt inndragning av selve avgiftsunndragelsen. I en av sakene beløp dette seg på til sammen ca. 50 000 kroner.

  • Færre sier de kjøper svart arbeid

    På få år har aksepten for å kjøpe svart arbeid og tjenester falt kraftig. Kun 6 prosent oppgir at de har kjøpt tjenester svart i år.

    Aldri tidligere har så få oppgitt at de kjøper tjenester svart, viser en spørreundersøkelse utført for Skatteetaten. Undersøkelsen gjennomføres annethvert år, og i 2020 var andelen 8 prosent, mens så sent som i 2009 var andelen hele 23 prosent.

    Det er barnepass, hjemmehjelp, renhold, samt maler- og snekkertjenester som topper listen over tjenester som handles svart, ifølge Skatteetaten.

  • Åtvarar mot omreisande arbeidarar som tilbyr handverkstenester

    A-krimsenteret i Stavanger rår ifrå folk å kjøpa billige handverkstenester frå omreisande arbeidarar. Dei kjenner til useriøse aktørar i Stavanger-området, skriv dei i ein pressemelding.

    Ifølge A-krimsenteret tilbyr arbeidarane måling av hus, spyling av tak og andre vedlikehaldstenester.

    – Tilbod frå omreisande handverkarar kan ofte vera svart arbeid. Som forbrukar mister ein rettane sine ved å bruka slike tenester, seier senterleiar for A-krimsenteret i Stavanger, Åslaug Høgemark.

    I tillegg er fleire av dei ufaglærte, og det vanskeleg å finna dei igjen om ein er misnøgd med resultatet, seier Høgemark.

  • Bøtelagt for ukrainske arbeidarar

    Ein entreprenør er dømt til å betale 90 000 kroner for å ha tilsett to ukrainske arbeidarar utan arbeidsløyve, skriv Estate nyheter. Politiet fann uregelmessige forhold etter at dei besøkte arbeidsplassen til entreprenøren. Dei ukrainske arbeidarane rakk berre å arbeide ein dag. Entreprenørsjefen må også betale kostnaden for å ta saka for retten.

  • Handverkar dømt for å jobbe svart

    Ein mann på Nordmøre er dømt etter å ha utført handverkstenester i fleire bustadar, utan å betale skatt. Det skriv Møre og Romsdal politidistrikt i ei pressemelding.

    Etterforskinga viser at det er utført tenester for minst 325.000 kroner. Elleve av kundane har fått førelegg på mellom 5-25.000 kroner for medverknad til skattesvik.

    Mannen er dømt til vilkårslaus fengsel i 45 dagar med prøvetid på to år. Han har fått ei bot på 15.000 kroner, og har fått inndratt utbytte på nærmare 52.000 kroner.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no