Hopp til innhold

Svært lav vannstand

Norges vassdrags- og energidirektorat publiserte i dag vannmagasinstatistikken for uke 41. Den viser at fyllingsgraden i norske vannmagasiner er på 67,5 prosent. Fyllingsgraden har ikke vært så lav siden 2006. Det lover dårlig for strømprisene i landet fremover.

For årene 2001–2020 har medianverdien for fyllingsgraden vært på 82,9 prosent på samme tidspunkt. Det vil si at vannstanden er 15 prosentpoeng lavere enn medianverdien de siste 19 årene.

Sammen med temperaturen, er hvor mye vann det er i magasinene på denne tiden av året det som er mest avgjørende for strømprisen utover vinteren.

Vannmagasinene ligger til fjells, og fra nå av faller det meste av nedbøren som snø – en snø som ikke kommer i magasinene før utpå våren.

Ap-Sp-regjeringen sa onsdag at de vil styrke bostøtten og legge frem forslag om økningen om et par uker. Det for å komme dem som sliter med å betale strømregningene i møte.

Samtidig presser opposisjonen regjeringen på strømprisene, og mener det ikke gjøres nok.

Høyre ber om rask midlertidig økning av både bostøtte og sosialhjelp. Frp vil øke bostøtten og krever at elavgiften og momsen på strøm kuttes fra 1. november ut året.

SV krever at regjeringen innen en uke kommer med forslag om å styrke bostøtten mer enn det regjeringen selv har antydet. De vil også ha en ordning hvor folk med lav inntekt kan søke om dekning til oppvarmingskostnader.

Fyllingsgrad graf
Foto: NVE

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no