Hopp til innhold

SV vil be Solberg om skriftlig redegjørelse

SV foreslår at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité inviterer tidligere statsminister Erna Solberg (H) til å komme med en skriftlig redegjørelse om aksjesaken.

– Der kan hun selv gjøre en vurdering av omfanget av sin inhabilitet og gi komiteen alle nødvendige opplysninger, sier SVs Audun Lysbakken til NRK.

Han sitter i komiteen.

– Det er helt avgjørende at kortene kommer på bordet, og Stortinget må ha grundigere og mer helhetlig informasjon enn vi kan få gjennom presseoppslag alene, sier han.

Det er et omfattende sakskompleks kontrollkomiteen nå gransker.

Men mens en sittende statsråd har plikt til å svare komiteen og kan bli avkrevd redegjørelser, har ikke en avgått statsminister en slik plikt. Men komiteen kan altså invitere Solberg til å levere en redegjørelse.

– Det er ikke vanlig og har så vidt jeg vet aldri vært gjort før. Men dette er på ingen måte en vanlig sak, og den krever at komiteen tenker nytt når det gjelder hvordan vi skaffer oss nødvendig informasjon.

SV vil samtidig foreslå at kontrollkomiteen inviterer Solberg til, i forbindelse med redegjørelsen, å ta stilling til offentliggjøring av de skriftlige habilitetsvurderingene hun fikk gjort i årene hun var statsminister.

– Jeg mener komiteen må få disse, sier Lysbakken.

Erna Solberg har allerede signalisert at hun vil takke ja til en invitasjon til å møte til muntlig høring. Den blir trolig i starten av november.

– Etter mitt syn er det ingen prinsipiell forskjell på muntlig høring og skriftlig redegjørelse, og jeg håper derfor hun også vil være positiv til det, sier den tidligere SV-lederen.

Audun Lysbakken
Foto: William Jobling / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no