Hopp til innhold
Strømkabler til utlandet

Strømkabler til utlandet

Oppsummert

Det er i alt 17 strømkabler fra Norge til utlandet. Felles for dem er at de legger til rette for import og eksport av strøm, og de ble blant annet bygget for å hindre strømunderskudd. Nå mener mange av kablene øker strømprisen.

  • Støre om Acer-press fra EU: – Det er Norge som bestemmer

    Torsdag ba EUs energikommissær Kadri Simson om at Norge kobler seg tettere på EUs energimarked, og at vi slutter oss til EUs fjerde energimarkedspakke.

    – Det bestemmer vi. Det er Norge som bestemmer om vi skal ha flere utenlandskabler. Det går ikke denne regjeringen inn for, sier statsminister Jonas Gahr Støre til NRK på fredag.

    Simson sa også at det kunne få konsekvenser for Norge dersom ikke norske myndigheter fikk fortgang på prosessen.

    – Det er jeg ikke bekymret for. Jeg tror at EU har sett fordelen med Norge som stabil energileverandør, sier Støre.

    Han legger til at Norge har valgt å samarbeide med EU om energi og klima.

    – Det er jeg veldig for. Men jeg tror at hun skal få med seg at vi tar beslutninger om de vedtakene som kommer i dette samarbeidet, og vurderer dem en for en, sier Støre.

    München-støre-170224
    Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK
  • Norge kan eksportere strøm for rundt 100 millioner kroner fredag

    Tall fra NordPool indikerer at det på fredag vil bli den største krafteksporten ut at Norge siden februar.

    Flyten av strøm slik det er planlagt, tilsier at Norge totalt kommer til å sende 142 GWh ut av landet fredag. Det vil være den største eksporten siden februar, målt i volum, skriver Europower.

    Samlet har strømmen som eksporteres en verdi på rundt 100 millioner kroner for produsentene.

    Årsaken til den høye eksporten er at prisene på strøm på Sørlandet er billigere enn i Storbritannia, Danmark, Nederland og Tyskland, som er de fire landene som Sørlandet har kraftforbindelser med.

    Siden prisene på strøm ellers i landet er lavere enn i Sverige, blir det fredag høy krafteksport.

    (NTB)

  • Søndag betaler strømprodusentene for å levere strøm til England

    I tre timer på søndag betaler strømprodusentene for å sende strøm til Storbritannia. Årsaken er en feil på strømkabelen mellom Norge og Storbritannia.

    Feilen ligger på norsk side, og sørger for at kapasiteten er halvert. Søndag er planen eksport fra Norge gjennom hele døgnet. Det er en egen auksjon knyttet til strømmen som sendes via kabelen til Storbritannia, og på søndag må norske produsenter betale for å levere strøm dit, skriver Europower.

    Fra klokka 12 til 15 legger strømprodusentene ut til sammen cirka 1550 euro for å levere 2,2 GWh med strøm i løpet av de tre timene. Forklaringen på at produsentene selger med et lite tap, er at det er bedre betalt enn prisen i eget område i de samme tre timene.

    Europower har gått gjennom prishistorikken for strømkabelen til England. Det aldri har skjedd før at produsentene har måttet betale penger for å eksportere strøm til britene.

    (NTB)

  • Englandskabelen går på halv kapasitet

    North Sea Link, strømkabelen mellom England og Norge, går inntil videre for halv maskin på grunn av en feil på norsk side.

    Torsdag klokken 12.38 gikk kapasiteten på englandskabelen til null i begge retninger, skriver Europower. I minuttene før var eksporten 1299 MW fra Norge.

    – Torsdag ettermiddag oppsto det en teknisk feil på forbindelsen mellom Storbritannia og Norge, NSL-kabelen som går fra Suldal til Blyth. Feilen førte til at en komponent må byttes, og forbindelsen driftes på halv kapasitet inntil denne er på plass, opplyser Statnett.

    (NTB)

  • NVE: Kan ikke stoppe strømeksport på grunn av høye priser

    NVE har mandag sendt sine faglige vurderinger om handlingsrommet for tiltak for å begrense kraftoverføringen til utlandet til Olje- og energidepartementet.

    De vurderer det slik at EØS-avtalen åpner for eksportrestriksjoner «når relevante hensyn tilsier det».

    – Etter vårt syn er forsyningssikkerhet et slikt relevant hensyn, mens beskyttelse mot høye priser ikke er det, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund i NVE.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no