Straumkabel frå Sima til Skottland
Foto: NORTHCONNECT

Strømkabel til Skottland

Oppsummert

Strømkabelen NorthConnect mellom Eidfjord i Hardanger og Skottland vil bli svært lønnsom i et samfunnsperspektiv, mener NVE. Men prosjektet blir også kritisert fordi det kan gi 1–3 øre dyrere strøm pr kilowattime for kunder i Norge.

 • Vestland sier nei til strømkabel

  Vestland vil ikke anbefale staten å legge til rette for utenlandskabelen North Connect fra Eidfjord til Skottland. Sp, Ap, SV og Frp frarådet konsesjon, og fikk støtte fra MDG og FNB. Bare H, KrF og V er positive til kabelen.

 • Agder Energi-prosjekt står i fare

  NorthConnect-prosjektet mellom Norge og Skottland som Agder Energi er en del av kan bli skrinlagt. Den omstridte kablen vil føre til høyere strømpriser. Etter at Frp gikk ut av regjeringen kan det være flertall til å skrinlegge prosjektet i Stortinget

 • Kan bli flertall mot strømkabel

  Ap sier nei til den omstridte NorthConnect-strømkabelen mellom Norge og Skottland. Dermed kan det være flertall på Stortinget for å skrinlegge prosjektet. Sp har fremmet forslag om å stanse planene, og Rødt ber nå om en avklaring, ifølge Nationen.

 • Omstridt kraftkabel kan bli lønnsom

  Sjøkabelen NorthConnect mellom Sima i Hardanger og Skottland vil bli det mest lønnsomme noensinne, ifølge Energi Norge. De ber regjeringen si ja selv om LO, Norsk Industri, Norsk Hydro, SV, Sp, Rødt og store deler av Ap vil ha prosjektet skrinlagt.

  Straumkabel frå Sima til Skottland
  Foto: NORTHCONNECT

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no