Hopp til innhold

Støre: Norge, Danmark og Island gir sikkerhetsgaranti til Sverige og Finland

– Norge, Danmark og Island er klare til å bistå med alle nødvendige midler hvis Sverige og Finland blir utsatt for et angrep før de formelt blir Nato-medlemmer.

Det sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding mandag, kort tid etter at Sverige kunngjorde at de vil søke Nato-medlemskap. Støre sier dette er en historisk dag.

– Dette er et tidsskille for det nordiske samarbeidet. Denne forsikringen er et tydelig signal fra oss. Vi vil gjøre det vi kan for å sikre en rask prosess, slik at Stortinget kan ratifisere Sverige og Finland som Nato-medlemmer svært raskt, sier Støre.

Både Finland og Sverige oppfyller allerede kriteriene for å bli medlem av forsvarsalliansen, ifølge regjeringen. Et finsk og svensk Nato-medlemskap vil bidra til et kollektivt forsvar og styrke den nordatlantiske sikkerheten, mener Støre.

– Vi vil ytterligere styrke vårt nordiske forsvarssamarbeid. Våre militære styrker jobber godt sammen og har trent sammen i mange år. Vi setter stor pris på de betydelige bidragene Finland og Sverige allerede har gitt som partnerland i Nato, sier Støre.

Han sier Norge, Danmark og Island støtter Finland og Sverige fullt ut når de nå søker Nato-medlemskap.

– Sverige og Finland har rett til å bli medlemmer i Nato, uten å bli utsatt for press utenfra, sier Støre.

Statsminister Jonas Gahr Støre. Årsmøte i Trøndelag Ap, mars 2022
Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no