Hopp til innhold

Støre ikke enig i tingrettsdommen fra klimasøksmålet

– Vi mener at saksbehandlingen har vært i tråd med regelverket og Høyesteretts dom i 2020, og at vi har fulgt den opp både med å vurdere direkte og indirekte utslipp før behandlingen av hver utbyggingsplan.

Det sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i Stortingets muntlige spørretime i dag.

I 2020 ble staten saksøkt for åpning for nye olje- og gassfelt. Høyesterettsdommen som fulgte gav et utfall som holder staten pliktig til å utrede de globale klimakonsekvensene av nye olje- og gassfelt.

I 2023 møtte staten igjen i Tingretten, denne gang gjaldt det brudd på regler for planlegging av olje- og gassfeltene Breidablikk, Yggdrasil og Tyrving i Nordsjøen.

Staten tapte på alle punktene og anket.

Støre ble utfordret av Lan Marie Berg (MDG), som lurte på om Støre var enig i dommen, og om statsministeren kunne garantere at klimakonsekvenser var tilstrekkelig utredet i allerede godkjente olje- og gassfelt.

Støre svarte at dommen fra Tingretten handler om saksbehandlingsprosessen knyttet til nye utbyggingsprosjekter, «ikke om vi skal ha olje- og gassproduksjon på norsk kontinentalsokkel».

– Det skal vi fortsatt ha. Vi skal videreutvikle, ikke avvikle.

– Men vi er opptatt av at vi skal en olje- og gassektor som kutter utslipp, og som kan bidra til at de globale utslippene går ned gjennom det vi bidrar med på fangst, lagring og fornybar energi, sa Støre.

Grane

Staten anker dommen fra Oslo tingrett i klimasøksmålet

– Det er flaut at staten ønsker å anke noe slikt, sier lederen for Natur og Ungdom etter at staten har bestemt seg for anke dommen i saken mot miljøorganisasjonene.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no