Støre ble grillet av FN

- Norge har utfordringer rundt menneskerettigheter, innrømmet utenriksministeren i Geneve onsdag.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

FORSVARTE NORGE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre måtte svare på spørsmål om Norges forhold til menneskerettighetene i over tre timer.

Foto: NRK

Jonas Gahr Støre stod onsdag foran FNs menneskerettighetsråd og og la frem rapporten om menneskerettighets-situasjonen i Norge. Rapporten omhandler blant annet i hvilken grad Norge respekterer og fremmer menneskerettighetene.

- Vold aldri et privat anliggende

Alle land skal hvert fjerde år levere inn en situasjonsrapport og svare på spørsmål fra andre land. Spørsmålene til Støre i dag var basert på denne rapporten, og det var på forhånd ventet at Norge ville få kritikk på en rekke områder.

Støre måtte svare for seg i hele tre timer. Mange ville blant annet vite hva Norge gjør for å bekjempe vold mot kvinner.

- Norge har sett på denne prosessen som en mulighet til å ta tak i denne problemstillingen. Vår holdning er klar: Vold er aldri et rent privat anliggende, og skal bli behandlet av myndighetene. Verken religion, kultur eller tradisjon er en unnskyldning for vold mot kvinner, svarte Støre.

Listet opp utfordringer

I situasjonsrapporten har Norge også fremhevet bruk av tvang i psykiatrien, fengsling av mindreårige, samt minoriteter som føler seg diskriminert som noen av Norges største utfordringer på dette området.

Ytterligere 15 andre FN-land legger frem tilsvarende rapporter i denne omgang.

I tillegg til Støre, deltar også representanter fra Utenriksdepartementet, Justis- og politidepartementet, Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Barne- og likestillingsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Kunnskapsdepartementet og Sametinget i delegasjonen i Geneve.

LES OGSÅ: - Bryter mennskesrettighetene | FN kritiserer Norge | De er folkets drømmesjefer

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no