NRK Meny
Normal

Ønsker strenge straffer

- Det vi så under opptøyene i Oslo sist uke er ikke ordinært skadeverk, sier Knut Storberget (Ap).

Knut Storberget, Justisminister (Ap)
Foto: NRK

Det er voldelig atferd som krenker ytringsfriheten og skaper mye utrygghet. Det taler for strenge straffereaksjoner, sier justisministeren.

Storberget sier at han ønsker strenge straffer for de unge bråkmakerne som var med på opptøyene i Oslo , for å markere at dette er alvorlig.

Video nsps_upload_2009_1_12_21_33_49_2211.JPG

Video: Ministeren varsler tiltak.

Ønsker bruk av samfunnsstraff

Demonstrasjonen mot Israels bombing av Gaza endte i de mest voldelige opptøyene i Norge på mer enn 30 år. Neste uke varsler regjeringen nye tiltak mot de som var med på opptøyene i Oslo sentrum. Men justisministeren tar allerede nå til orde for bruk av samfunnsstraff og erstatningsplikt for de unge lovbryterne.

Les også: - Jeg gjorde ikke noe ulovlig

- Jeg syntes reaksjonene først og fremst bør inneholde bekymringssamtaler med ungdommer og foreldrene. Men også reaksjoner som bidrar til at de unge gjenoppretter skadene de sto bak gjennom konfliktrådsavtaler eller samfunnsstraff.

Les også: Bekymret over voldskulturen

- De unge kan godt møte de som har lidt skade

Storberget mener det å rette opp igjen skadene man har forårsaket kan ha en god prevantiv effekt.

- Også 14 - 15 åringer kan ha godt av å møte den som har lidt skade, se dem inn i øynene, be om unnskyldning og skrive en avtale, for deretter å gjøre det godt igjen ved å gjøre noe arbeid eller betale erstatning.

Les også: Artikkelen er fjernet

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no