Hopp til innhold

Stoltenberg: Sverige og Finland kan lett bli med i Nato

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sa til nordiske journalister etter Nato-møtet fredag, at Sverige og Finland er de to landene som raskest kunne blitt medlem av Nato.

På spørsmål fra en svensk journalist om hva som ville skjedd hvis Sverige skulle blitt angrepet av Russland, svarte Stoltenberg blant annet:

– Sverige er en veldig nær partner av Nato. Vi trener sammen, og vi har bestemt oss for å ytterligere styrke både utveksling av informasjon, etterretning og konsultasjoner. Sverige og Finland deltar på de fleste ministermøtene om konflikten i Ukraina.

Stoltenberg understreket imidlertid at Sverige og Finland ikke er omfattet av artikkel 5, som sier at angrep på et land, er et angrep på hele Nato-alliansen.

– Den ubrytelige og absolutte sikkerhetsgarantien gjelder jo ikke for Sverige. Velger landet å melde seg inn i Nato, vil Sverige også omfattes av det.

– Vi respekterer det dersom Sverige og Finland velger å stå utenfor, og vi respekterer det om de velger å søke medlemskap. Jeg sier dette for å understreke at det er slike valg frie, suverene stater gjør selv.

Stoltenberg sa at det er nettopp dette ikke president Putin respekterer.

– Han respekterer ikke at frie, demokratiske land tar egne avgjørelser.

– Det Putin har sagt om at hvis Sverige og Finland søker medlemskap i Nato, vil det bli militærtekniske konsekvenser, det er jo det samme han har sagt om Ukraina, og det er jo en utilslørt trussel som nettopp prøver å frata suverene stater retten til å velge sin egen framtid, sin egen selvråderett.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no