Hopp til innhold

Stoltenberg til Biden: 23 Nato-land vil nå toprosentsmålet

23 medlemsland ligger an til å nå målet om å bruke 2 prosent av BNP på forsvarsutgifter. Det dobbelt så mange som for noen år siden, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg.

– Nato-allierte har økt forsvarsutgiftene med 18 prosent. Det er den største økningen på flere tiår.

Uttalelsen kom under et møte med president Joe Biden i Det hvite hus mandag kveld. Møtet skjer få uker før det planlagte Nato-toppmøtet i den amerikanske hovedstaden, hvor både forsvar og Ukraina-støtte står på agendaen.

Forrige uke sa Stoltenberg at Nato-landenes atomarsenal må moderniseres. Samtidig pågår det samtaler i Nato om å hente fram atomvåpen fra lager og sette dem i beredskap, har Stoltenberg uttalt til The Telegraph.

Stoltenberg understreker mandag til NRK at Nato i flere tiår har hatt kjernefysisk avskrekking som en del av sitt forsvar.

– Det som har pågått over tid, og som er vel kjent, er at gamle F16-fly blir erstattet med mer moderne F35-fly, og at USA moderniserer sine atomvåpen i Europa.

Også forslaget om en langvarig støttepakke til Ukraina ble tema under møtet. Stoltenberg sier han forventer at medlemslandene blir enige om å trappe opp støtten til landet på toppmøtet i juli.

– Jo sterkere støtten vår er, jo raskere vil Russland forstå at de ikke kan vente på at vi gir oss. Og jo raskere vil krigen slutte.

Tidligere har han bedt forsvarsalliansen om å forplikte seg til å gi minst 40 milliarder euro, drøyt 450 milliarder kroner, i året. Dette vil opprettholde støttenivået fra de siste to årene, ifølge Nato-sjefen.

Jens Stoltenberg møter Joe Biden i Det hvite hus, 17. juni 2024.
Foto: Anders Tvegård / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no