NRK Meny
Plakater i Dublin
Foto: Paul Faith / AFP

Stemmer over likekjønnet ekteskap

Oppsummert

Irland er første land i verden som har folkeavstemning om likekjønnet ekteskap. 18 land har i dag legalisert ekteskap mellom mennesker av samme kjønn.

 • Likekjønnet ekteskap lovfestet

  Likekjønnet ekteskap ble i dag lovfestet i Irland. Det katolske landet blir det første i verden som åpner for likekjønnet ekteskap etter en folkeavstemning. De første vielsene skal være mulig å gjennomføre i midten av november.

 • Lesbisk forstår reservasjonsretten

  Lesbisk prest, Hanne Marie Pedersen-Eriksen i Ringerike, støttar kulturministeren i kravet om at prestar kan reservere seg mot likekjønna ekteskap. – Eg meiner alle må få velje slik dei vil, seier ho. Kyrkjemøtet skal til våren avgjere om likekjønna vigsle skal innførast i kyrkja, men eit fleirtal er for.

 • Prestar kan reservere seg

  Kyrkjeminister Thorhild Widvey vil ikkje fjerne prestar sin rett til å nekte å vigsle likekjønna par. – Loven gjev grunnlag for å reservere seg. Vi må vere romslege, men eg trur det er mange som vil gjennomføre ei slik vigsle, seier ho til avisa Dagen.

 • – Nederlag for menneskeheten

  Vatikanet mener Irlands ja til at homofile og lesbiske kan gifte seg med hverandre er et nederlag, ikke bare for kristne prinsipper, men for menneskeheten. Vatikanets statssekretær sier at resultatet fra den irske folkeavstemmingen gjør ham trist.

 • 62 prosent sa ja i Irland

  62 prosent stemte ja til å til å legalisere likekjønnede ekteskap ved folkeavstemningen i Irland. Det viser de endelige resultatene. Bare i en av de 43 valgdistriktene ble det nei-flertall. Valgdeltagelsen er på 60,44 prosent.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no