Hopp til innhold

Staten tar skatteinntekter fra kommunene

Kommunene får ikke beholde hele den økte skatteinngangen som kom som en følge av at utbytteskatten ble skjerpet fra nyttår.

Mange valgte nemlig å ta ut utbytte i 2021 før reglene ble endret fra nyttår. Det er dette uttaket, som gir kommunene en helt spesiell skattegevinst. I utgangspunktet fikk kommunene 14 milliarder kroner i økt utbytteskatt. Men i forslaget til revidert nasjonalbudsjett framgår det at regjeringen ikke vil la kommunene beholde hele denne summen selv.

Tvert imot tar staten 11,5 milliarder kroner i et såkalt nedtrekk i rammetilskuddet. Det innebærer at kommunenes inntektsvekst neste år blir korrigert i tråd med denne summen.

–For å unngå at den offentlige pengebruken blir for høy, foreslår regjeringen at 11,5 milliarder kroner av merinntekten fra tilpasningen til endret utbytteskatt skal tilfalle staten gjennom reduksjon i rammetilskuddet, heter det i budsjettforslaget. Regjeringen anslår at kommunene neste år vil få en realvekst i frie inntekter på mellom 1,8 og 2,3 milliarder kroner.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no