Hopp til innhold

SSB: Klar nedgang i utslipp av klimagasser i Norge i fjor

–Klimatiltak i veitrafikk og olje- og gassutvinning, og lavere aktivitet i industrien har bidratt til nedgangen, sier seniorrådgiver Trude Melby Bothner i SSB i en pressemelding.

Veitrafikk bidro mest til nedgangen, og SSB peker på at flere kjørte elbil ifjor som en årsak til dette.

– I tillegg har bioandelen økt i drivstoffblandingen, sier Bothner.

I olje- og gassnæringen skriver SSB at olje- og gassproduksjonen var på nivå med produksjonen i 2022. Her trekker Bothner fram elektrifisering av sokkelen som årsak til nedgangen.

Klimaminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) mener det er gledelige nyheter fra SSB.

– Klima- og naturkrisen er alvorlig, og regjeringen har satt seg ambisiøse mål. Sommeren 2023 var den varmeste sommeren som noen gang er registrert i verden og klimaendringer har bidratt til økt tørke i flere regioner. Vi opplever mer ekstremvær enn tidligere og ytterligere temperaturøkninger vil bidra til å forverre situasjonen, sier Bjelland Eriksen.

Bellona-fagsjef Christian Eriksen mener imidlertid ikke at regjeringen kan ta på seg mye av æren for de lave utslippstallene.

– Denne regjeringsperioden skulle legge grunnlaget for å nå klimamålet i 2030. Vi er fortsatt ikke i nærheten, og regjeringen Støres klimapolitikk setter heller ikke Norge i stand til å nå dette målet, sier han i en pressemelding.

– Ikke la deg lure av totalen på 4,7 prosent. En vesentlig andel av denne nedgangen skyldes endringer som ikke har noe som helst med omstilling å gjøre, som redusert aktivitet i industri og landbruk, og bruk av biodrivstoff i veitrafikken.

Lars Haltbrekken i Sosialistisk Venstreparti (SV) sier det er fantastiske nyheter, men mener man ikke skal la seg stoppe av den grunn.

– Samtidig er det mye jobb igjen. Vi er midt i tøffe forhandlinger med regjeringspartiene om revidert budsjett, og jobber for at budsjettet skal bli grønnere.

– Vi skal og må kutte mye mer for å nå klimamålene, og unngå katastrofal global oppvarming, sier partiets miljø- og energipolitiske talsmann, Lars Haltbrekken, til NTB.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no