Hopp til innhold
En tredel av spesialundervisningen utføres av ufaglærte
Foto: Frank May / NTB scanpix

Spesialundervising i skulen

Oppsummert

Mange barn med spesielle behov får ikkje undervising av lærarar, viser nye undersøkingar. Personar utan lærerutdanning utfører ein tredel av all spesialundervisinga i grunnskulen.

  • Opp mot eitt år ventetid

    På grunn av låg bemanning må unge i Sunnfjord kommune vente i mange månader før dei veit om dei kan få spesialundervising. – Det er uheldig for borna, seier Rebekka Wilhelmsen Solheim, leiar for PPT i Sunnfjord kommune til Firda. Kommunalsjef for skule i Sunnfjord, Åge Stafsnes, seier han er kjent med at det er for få tilsette hos Sunnfjord PPT. Han seier behova til PPT skal leggast fram for politikarane i forkant av arbeidet med økonomiplanen i juni neste år.

  • Rett til spesialundervisning

    Regjeringen har bestemt at den lovfestede retten til å få spesialpedagogisk hjelp og spesialundervisning skal videreføres. Rundt 60.000 barn og unge i barnehage og skole fikk dette skoleåret spesialpedagogisk hjelp eller spesialundervisning.

  • – Slik skal det ikkje vere

    Stortingsrepresentant Henrik Asheim frå Høgre ser alvorleg på at omfanget av assistentar som gir spesialundervising er så stort. – Ein assistent kan vere god å ha til å avlaste, men ikkje til å undervise, og det må vi sørge for ikkje er situasjonen. Vi har ressursane og dei må bruke på dei som har behov for opplæring, seier Asheim.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no