Hopp til innhold

Sp om elektrifisering av Melkøya: – Ingen skråsikker plan

Stortingsrepresentant Geir Pollestad sier Senterpartiet foreløpig ikke har noen definert plan for å fjerne utslippene fra gassanlegget på Melkøya i Finnmark.

– Det er ingen skråsikker plan. Det er flere alternativer som vi må vurdere. Det ene er mer utbygging av fornybar kraft som havvind, det andre er karbonfangst og lagring, sa han i «Politisk kvarter» onsdag morgen.

– Men det var ingen på vårt landsmøte som tenkte: «Her finnes det en enkel løsning», sa Pollestad.

Vedtaket mot elektrifisering ble gjort på Senterpartiets landsmøte forrige helg. Beslutningen er basert på hensyn til bosettinger og næringslivet i Norge, sier Pollestad.

Leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Marianne Sivertsen Næss (Ap) er uenig med beslutningen:

– Vi er nødt til å finne en løsning for Melkøya, og vi må være klar over konsekvensene for å ikke elektrifisere. Jeg kan ikke se for meg den regjeringen som skal si at den legger ned 900 arbeidsplasser i Nord-Norge. I tillegg er vi i en tid der Europa skriker etter kraft.

Samtidig sier hun at det er viktig å sikre nok strøm i landsdelen.

– Jeg kjenner veldig godt til bekymringen om ta det kan gå utover annen næring og samfunnsutvikling. Vi må sørge for løsninger som gir flere muligheter for landsdelen.

Mangelen på en plan fra regjeringspartiene vekker bekymring fra miljøbevegelsen.

– Det er bekymringsverdig at regjeringspartiet ikke har noen konkret plan for å redusere utslippene fra plattformen, sier Eri Melhus, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom.

Hun sier det er bra at Senterpartiet stiller spørsmål rundt elektrifisering med energi fra land. Samtidig sier hun timingen og innholdet i utspillet er uheldig.

– De mangler løsninger som kan kutte utslipp. På mandag kom synteserapporten fra FN som sier klart og tydelig at vi må komme med tiltak umiddelbart.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no