Hopp til innhold

Somaliland

Oppsummert

Somaliland erklærte selvstendighet fra Somalia i 1991, men har aldri blitt anerkjent av verdenssamfunnet. Samtidig har utbryterrepublikken som oftest vært relativt stabil, i motsetning til flere andre land i regionen.

  • Somaliland vil ikke delta i samtaler om gjenforening

    Somaliland erklærte seg uavhengig fra Somalia i 1991, men har aldri blitt anerkjent av verdenssamfunnet.

    – Somaliland og Somalia kommer ikke til å diskutere gjenforening, uttalte Somalilands myndigheter søndag.

    Ugandas president Yoweri Museveni kom nylig med et forslag om å diskutere dette, med ham i en meklerrolle.

    Utbryterrepublikken har stort sett vært et fredelig sted siden de brøt ut av Somalia. I vinter økte imidlertid den politiske uroen, noe som førte til blodige kamper mellom regjeringsstyrkene og Somalia-lojale militser.

    (NTB)

  • Dødsdømt nordmann tilbake i Norge

    Søndag morgen landet den dødsdømte norske statsborgeren Saad Jirde Hayd på Gardermoen.

    Saad Jirde Hayd ble i april 2019 pågrepet og anklaget av politiet i utbryterrepublikken Somalilands hovedstad Hargeisa for drap. Han avviser anklagene.

    I tre år har han sittet fengslet i Somaliland med en dødsdom hengende over seg.

    Elden advokatfirma skriver at etter intense forhandlinger med lokale styresmakter og klaner, samt konsulær bistand fra Utenriksdepartementet, ble Hayd løslatt.

  • Dødsdømt nordmann hentet hjem fra Somaliland

    Den norske statsborgeren Sayd Jurde Hayd, som ble dømt til døden i Somaliland, ble i helgen løslatt fra fengsel og er nå tilbake i Norge.

    – Vi har jobbet i 3 år med å få Hayd løslatt. I disse årene har han flere ganger fått beskjed om at dødsdommen mot ham skulle fullbyrdes, sier hans advokater John Christian Elden og Farid Bouras i Elden Advokatfirma.

    Elden advokatfirma skriver at etter intense forhandlinger med lokale styresmakter og klaner, samt konsulær bistand fra Utenriksdepartementet, ble Hayd løslatt rett før helgen.

    Hayd ble i april 2020 pågrepet og anklaget av politiet i utbryterrepublikken Somalilands hovedstad Hargeisa for drap. Han avviser anklagene.

    Sayd Jurde Hayd og advokat Farid Bouras
  • Mange drepne i samanstøytar i Somaliland

    Til saman 210 personar er drepne dei siste 24 dagane i samanstøytar mellom tryggingsstyrkar og klanmedlemmar i byen Las Anod i Somaliland, seier ein talsperson for styresmaktene til AFP. I tillegg er 680 andre skadde i kampane.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no