Torbjørn Røe Isaksen
Foto: Olav Døvik / NRK

Søkning til høyere utdanning

Oppsummert

Søkartala frå Samordna opptak viser at rekordmange har søkt om høgare utdanning til hausten. Fleire enn før vil bli lærarar, ingeniørar og sjukepleiarar. Totalt har 120 000 personar søkt, noko som er 3000 fleire enn i fjor.

 • Mange vil ta politiutdanning

  Totalt 4284 søkere har søkt opptak til Politihøgskolens 400 studieplasser i år. Dette er et rekordhøyt antall søkere pr. studieplass, og konkurransen er dermed hardere enn noen gang. I år er kvinneandelen blant søkerne på rekordhøye 56,8 prosent.

 • Flere søker til Tromsø universitet

  Tallet på søkere til Norges arktiske universitet i Tromsø har økt med 25 prosent fra i fjor. Over 10.000 har søkt seg til UiT, skriver Nordlys. På landsbasis er søknadene om studieplass ved universitetene opp 8,7 prosent, ifølge Samordna opptak.

 • Færre vil jobbe med reiseliv

  Færre søker seg til reiselivsfag og lærerutdanning. Det viser nye tall fra Samordna opptak, skriver Aftenposten. Mediefag, økonomi, administrasjon, historie og samfunnsfag opplever alle en økning. Toltalt søkte over 150. 000 høyere utdanning i år.

 • Færre vil bli lærere

  Søkertallene til Universitetet i Sørøst-Norge viser en nedgang til studiet for å bli grunnskolelærer med tre prosent fra i fjor. Også på landsbasis er det færre søkere. 18 prosent færre vil gå på barnehagelærerstudiet, viser tall fra Universitetet.

  Universitetet i Sørøst-Norge, Horten
  Foto: Aina Indreiten / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no