Hopp til innhold
Kongekrabbe
Foto: Elvi Rosita Norvang-Herstrøm / NRK

Snøkrabbe og kongekrabbe

Oppsummert

Politiet mistenker at det foregår utstrrakt ulovlig fiske av både kongekrabbe og snøkrabbe i farvann utenfor kysten av Nord-Norge og opp mot Svalbard.

 • Periodevis stenging av kongekrabbefiske

  I perioden 6. september til 25. september vil fiske etter kongekrabbe med teiner bli periodevis stengt i ulike områder, skriver fiskeridirektoratet på sine hjemmesider.

  Stengingen gjøres av hensyn til Havforskningsinstituttets bestandsestimeringstokt og Fiskeridirektoratets opprenskingstokt.

 • Får likevel lov til å fiske kongekrabbe

  Turistnæringa får likevel lov til å fiske kongekrabbe i april. Kongekrabben er fredet i april, men fiskeridepartementet har bestemt at næringa får dispensasjon. Fiskeri- og havminister Bjørn Skjæran sier at fordi reiselivsnæringa har hatt det så vanskelig under pandemien, bør turistene få lov å fiske krabbe i april.

  Kongekrabbe på båten til Erling Haugan
  Foto: Erik Andreassen / NRK
 • Tre dømt i kongekrabbesaken

  Tre personer ble i forrige uke i Romerike og Glåmdal tingrett dømt til ubetinget fengsel for grovt heleri av ulovlig fangstet kongekrabbe.

  I en pressemelding opplyser Økokrim at de tre i tillegg til fengselsstraffer på henholdsvis to år, ett år og 120 dager er dømt til inndragning av til sammen i overkant av 1,3 millioner kroner.

  Dommen inngår i et større sakskompleks der Økokrim, sammen med Finnmark politidistrikt og flere andre politidistrikter, har etterforsket saker mot et nettverk som har fisket og videreformidlet ulovlig fangstet kongekrabbe.

 • Vurderer å anke kongekrabbesaken

  Kongekrabbesaken savner sidestykke i Norge. Det sier leder for påtaleenheten i Finnmark politidistrikt, Thomas Eliassen Darell. Hovedmannen i kongekrabbeligaen er dømt til tre års fengsel og inndragning av 1,5 million kroner. Likevel sier Darell til NRK at statsadvokaten kan komme til å anke saken for å få straffen strengere.

 • Kongekrabberettsak i gang

  Nå klokka 09 starter rettssaken mot de som er tiltalt for å ha solgt tonnevis av kongekrabbe som er fanget ulovlig.

  Det er satt av en hel måned til behandling i Øst-Finnmark tingrett.

  Totalt er 52 personer fra hele landet etterforsket.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no