SVs nestleder, Torgeir Knag Fylkesnes, mener Norge må si opp eller reforhandle avtaler som gjør slike økonomiske søksmål mulige.
– Disse avtalene har gjerne en tidsgrense. Da kan man enten reforhandle eller si dem opp. Her står Norge ganske fritt til å ta grep, både på utløpende avtaler og løpende avtaler, og gjøre endringer på dem, sier Knag Fylkesnes til NRK.
Latviske krabbefiskere krever fem milliarder kroner i erstatning fra Norge
Et latvisk rederi tapte nylig i Høyesterett om krabbefangst ved Svalbard. Striden fortsetter i den internasjonale voldgiftsdomstolen, der de krever fem milliarder kroner fra den norske staten.
Den såkalte snøkrabbestriden har pågått i årevis. Den bunner i at latviske krabbefiskere ble stanset utenfor Svalbard av norske myndigheter i 2017. EU hadde gitt tillatelse til fisket, men Norge hadde ikke gitt grønt lys.
Denne uken tapte rederiet saken i Høyesterett, som slo fast at Norge har eksklusive rettigheter på kontinentalsokkelen utenfor Svalbard.
Men saken lever videre i den internasjonale voldgiftsdomstolen (ICSID), hvor krabbefiskerne krever fem milliarder kroner i erstatning fra Norge, skriver Rett24.
Det er første gang det er opprettet sak mot Norge i ICSID. De muntlige høringene ble gjennomført i London i oktober, og det går vanligvis rundt seks måneder til det foreligger en dom. En internasjonal avklaring i snøkrabbestriden kan med andre ord være like rundt hjørnet. (NTB)
Søkrabbekvoten øker fra neste år, melder Nærings- og fiskeridepartementet. Departementet har fastsatt en totalkvote på 7790 tonn snøkrabbe for fangst på norsk kontinentalsokkel i 2023. Dette innebærer en økning på 1065 tonn fra 2022, og er i tråd med råd fra Havforskningsinstituttet, skriver departementet i en pressemelding.
En 46 år gammel svensk statsborger er i Romerike og Glåmdal tingrett dømt til sju måneders fengsel for grovt heleri av 970 kilo ulovlig fanget kongekrabbe.
Mannen ble også dømt til å tåle inndragning av 235.000 kroner i utbytte fra straffbar handling, skriver Økokrim i en pressemelding.
Dommen inngår i et større sakskompleks, der Økokrim, i samarbeid med Finnmark og flere andre politidistrikter, har avdekket et omfattende nettverk for ulovlig fangst og omsetning av kongekrabbe. Også Mattilsynet, Kystvakten og Fiskeridirektoratet har vært involvert i etterforskningen.
Økokrim har etterforsket rundt 50 personer i denne saken, og flere personer er dømt til fengsel tidligere.
Svensken ble høsten 2019 stoppet av svensk politi med bilen fullastet av frosne kongekrabber. Retten legger til grunn at mannen har kjøpt ulovlig fanget kongekrabbe fire ganger i perioden juli til oktober 2019 av en kvinne bosatt på Østlandet. Kvinnen ble domfelt for grovt heleri av ulovlig fanget kongekrabbe i oktober 2021, sammen med to andre tiltalte.
Denne nyeste dommen er første gang det foreligger en dom på at omsetningen av ulovlig fanget kongekrabbe også gikk ut over Norges grenser. Dommen er ikke rettskraftig.
Økokrim har i trusselvurderingen for 2022 identifisert fiskerikriminalitet som en alvorlig trussel mot viktige samfunnsverdier. Det er også opprettet et tipsmottak for fiskerikriminalitet.
Reiselivsbedriftene skal nå få raskere svar på søknaden om å fiske kongekrabbe. Turistnæringa har tidligere klaget på at de ikke får søke om krabbe før kvoteåret er i gang. Dermed blir de tvunget til å ta en pause i fisket. Nå har Fiskeridirektoratet satt søknadsfristen til 4. desember. Målet er at kvotene skal deles ut før nyttår.