Hopp til innhold
Kåre Smith taler på Smiths venners påskestevne i 2019
Foto: BCC

Smiths Venner

Oppsummert

Brunstad Christian Church i Sandefjord er en dissentermenighet som også er kjent som Smiths Venner. Deres stevnested ved Melsomvik er et av Norges største konferansesteder. Internasjonalt er det anslått at menigheten har rundt 35.000 medlemmer.

  • Brunstad Christian Church kan ekskludere medlemmer med homofil partner

    At BCC, også kjent som Smiths venner, åpner for å ekskludere medlemmer med homofil partner er ikke et brudd på trossamfunnsloven, mener Statsforvalteren.

    I et forslag til veileder fra trossamfunnet Brunstad Christian Church (BCC), åpnes det for å sanksjonere medlemmer som lever i et homofilt forhold eller heterofilt samboerskap, skriver Vårt Land.

    Etter å ha mottatt bekymringsmeldinger om vilkårene for medlemskap, har Statsforvalteren konkludert med at trossamfunnet ikke bryter noen bestemmelser i trossamfunnsloven, skriver avisen.

    I et skriv fra BCC til Statsforvalteren går det fram at en person med homofil legning kan inneha medlemskap i BCC og alle former for verv eller ansettelser. Det er først når legningen leves ut, for eksempel i form av et seksuelt samliv, at livsførselen kommer i strid med BCCs bibelforståelse.

    – Etter trossamfunnsloven er det ikke noe i veien for at et trossamfunn diskriminerer, så lenge diskrimineringen er begrunnet i selve troen, opplyser Hege Nyhus, avdelingsdirektør hos Statsforvalteren i Oslo og Viken.

    (NTB)

  • Smiths venner tas opp i NKR

    Etter to år med observatørstatus får Brunstad Christian Church (BCC), også kjent som Smiths venner, bli fullverdig medlem i Norges Kristne Råd.

    Det ble avgjort med svært knapt flertall, 21 for og 19 mot, på rådsmøte onsdag, skriver Norge i dag.

    BCC har hatt observatørstatus siden 2019, noe et samlet NKR-styre anbefalte rådsmøtet å videreføre, blant annet basert på høringssvar fra halvparten av de 22 medlemsorganisasjonene. Fire av svarene var negative, og flere andre uttrykte usikkerhet.

    I de negative høringssvarene ble det blant annet vist til reaksjoner fra BCC på kritikk mot dem i mediene og offentligheten, etter at NRK i fjor sendte en Brennpunkt-dokumentar der de tok for seg forvaltningen av penger som var innsamlet fra menighetens medlemmer.

    Styreleder og informasjonsansvarlig Berit Hustad Nilsen i BCC sa onsdag at det er «gledelig å oppleve at vi ønskes velkommen i det kristne fellesskapet».

    – Vi ser fram til videre dialog og samarbeid med NKR. Det har vært en spennende prosess så langt. Vi ser det som viktig å kunne være del av dette nettverket, sa hun til Vårt Land.

  • Trua NRK etter millionavsløring

    Menigheten Smiths Venner trua NRK med søksmål da Brennpunkt dokumenterte at 611 millioner kroner som medlemmer hadde samlet inn, var lånt ut videre av en bank på Kypros som siden ble lagt ned. Det er uklart hvor pengene tok veien.

  • Penge- og dugnadspress i menigheit

    Eit lekka dokument frå eit lokallag i Smiths venner viser at det er forventa at medlemane bidrar med fleire tusen kroner i månaden. Fleire medlem fortel om penge- og dugnadspress. Leiinga i menigheita seier det er frivillig å gje.

  • Vil ikke ha Smiths venner med i råd

    Den norske kirke er usikker på om Brunstad Christian Church har nok tillit blant kirkesamfunnene til å bli med i Norges Kristne Råd.

    Det skriver Olav Fykse Tveit, preses blant biskopene i Den norske kirke, og Berit Hagen Agøy, internasjonal direktør i Kirkerådet og Mellomkirkelig råd, i et høringssvar, ifølge avisa Dagen.

    Brunstad Christian Church (BCC), best kjent som Smiths venner, har observatørstatus i samarbeidsorganet Norges Kristne Råd, men har søkt om å få bli fullverdige medlem.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no