Kåre Smith taler på Smiths venners påskestevne i 2019
Foto: BCC

Smiths Venner

Oppsummert

Brunstad Christian Church i Sandefjord er en dissentermenighet som også er kjent som Smiths Venner. Deres stevnested ved Melsomvik er et av Norges største konferansesteder. Internasjonalt er det anslått at menigheten har rundt 35.000 medlemmer.

 • Trua NRK etter millionavsløring

  Menigheten Smiths Venner trua NRK med søksmål da Brennpunkt dokumenterte at 611 millioner kroner som medlemmer hadde samlet inn, var lånt ut videre av en bank på Kypros som siden ble lagt ned. Det er uklart hvor pengene tok veien.

 • Penge- og dugnadspress i menigheit

  Eit lekka dokument frå eit lokallag i Smiths venner viser at det er forventa at medlemane bidrar med fleire tusen kroner i månaden. Fleire medlem fortel om penge- og dugnadspress. Leiinga i menigheita seier det er frivillig å gje.

 • Vil ikke ha Smiths venner med i råd

  Den norske kirke er usikker på om Brunstad Christian Church har nok tillit blant kirkesamfunnene til å bli med i Norges Kristne Råd.

  Det skriver Olav Fykse Tveit, preses blant biskopene i Den norske kirke, og Berit Hagen Agøy, internasjonal direktør i Kirkerådet og Mellomkirkelig råd, i et høringssvar, ifølge avisa Dagen.

  Brunstad Christian Church (BCC), best kjent som Smiths venner, har observatørstatus i samarbeidsorganet Norges Kristne Råd, men har søkt om å få bli fullverdige medlem.

 • Frykt og finans i Smiths venner

  Medlemmer i det norske trossamfunnet Smiths venner forteller i NRK Brennpunkt om sosial kontroll og mangel på ytringsfrihet. Nesten 9000 er medlemmer på landsbasis, og samfunnet får nær 10 millioner kroner i offentlig støtte i året.

  Undersøkende dokumentar.
Undersøkende dokumentar.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no