Hopp til innhold
Elmina-borgen i Ghana der mange slaveauksjoner ble holdt på 1400- og 1500-tallet.
Foto: REUTERS

Slavehandel

Oppsummert

Fra 1400- til 1800-tallet ble flere millioner millioner afrikanere bortført og tvangstransportert over Atlanterhavet på europeiske skip og solgt som slaver til Brasil, Karibia og USA.

  • Portugal bør beklage sin rolle i slavehandelen, mener presidenten

    Det er på tide at Portugal beklager og tar ansvar for sin rolle i den transatlantiske slavehandelen, sier president Marcelo Rebelo de Sousa.

    Det er første gang en leder for det søreuropeiske landet har tatt til orde for en slik beklagelse. Fra 1400- til 1800-tallet ble 6 millioner afrikanere kidnappet og tvangstransportert over Atlanterhavet på portugisiske fartøyer og solgt som slaver, først og fremst i Brasil.

    Men Portugal har i liten grad uttalt seg om denne fortiden, og lite læres bort om deres rolle i slavehandelen på portugisiske skoler.

    På den årlige markeringen av Nellikrevolusjonen, som i 1974 førte til slutten på diktaturet i Portugal, sa de Sousa at landet burde gå lenger enn bare en beklagelse.

    – Å beklage er noen ganger det enkleste du kan gjøre: du beklager, snur ryggen til, og jobben er gjort, sa han, og la til at landet burde ta ansvar for fortiden for å bygge en bedre framtid.

    I desember i fjor beklaget Nederlands statsminister Mark Rutte for deres 250 år med slaveri-historie på vegne av landet. (NTB)

  • Nigeriansk senator tiltalt for organhandel i Storbritannia

    En tidligere nestleder for senatet i Nigeria er tiltalt for moderne slaveri og ulovlig organhandel etter at han forsøkte å skaffe datteren en ny nyre.

    60 år gamle Ike Ekweremadu og kona ble fremstilt for retten i London tirsdag. Datteren Sonia er også tiltalt, men er innlagt på sykehus og kunne ikke møte i retten. Forsvarerne hennes har levert inn en psykiatrisk evaluering og sier hun ikke er i stand til å svare for tiltalen.

    Familien og en lege er tiltalt for å ha hentet en 21 år gammel mann fra Nigeria til London for å fjerne en av nyrene hans og gi den til Sonia.

    21-åringen skal selv ha varslet om saken da han nektet å la seg operere etter å ha gjennomført forberedende prøver ved et sykehus i London. Etter at han gikk til politiet, ble det tatt ut siktelse og familien Ekweremadu ble pågrepet da de kom med fly til London i fjor sommer.

    Legen, en 50-åring fra Sør-London, ble pågrepet senere.

    Tiltalen gjelder brudd på loven mot moderne slaveri, og de tiltalte er anklaget for å ha samarbeidet for å tilrettelegge reisen for en person de planla å utnytte. (NTB)

  • Slaveri-anklager mot Benedict Cumberbatchs familie

    Den populære britiske skuespilleren Benedict Cumberbatch rammes av anklager om at forfedrene hans tjente seg rike på slaveri.

    Myndighetene på den karibiske øystaten Barbados vurderer å be om erstatning fra familien.

    Cumberbatch spilte selv en plantasjeeier i den oscarvinnende filmen «12 years a slave». Avsløringer viser at historien ikke var så langt fra virkeligheten. På 1700- og 1800-tallet eide skuespillerens forfedre en slaveplantasje på Barbados.

    Det var rundt 250 slaver der fra Joshua Cumberbatch kjøpte plantasjen i 1728 fram til slaveriet ble avskaffet mer enn 100 år senere, skriver The Telegraph.

    – Alle etterkommere etter hvite plantasjeeiere som har dratt nytte av slavehandelen, bør oppfordres til å betale erstatning. Inkludert familien Cumberbatch, sier David Denny, generalsekretær i Caribbean Movement for Peace and Integration.

    Han sier pengene kan gå til lokale sykehus, skoler og infrastruktur.

    Det er uklart hvor stor del av familien Cumberbatchs penger som har kommet skuespilleren til gode. Han er sønn av skuespilleren Wanda Ventham. Hun ba ham ifølge Cumberbatch selv om ikke å bruke det etternavnet i karrieren fordi hun fryktet at han skulle få krav om erstatning på grunn av familiehistorien.

    Cumberbatch har selv sagt at han beklager familiens kobling til slaveriet. Han har antydet at det var grunnen til at han tok rollen i «Amazing Grace», som handler om Storbritannias avskaffelse av slaveriet. (NTB)

    94th Oscars Nominees Luncheon, in Los Angeles
    Foto: MARIO ANZUONI / Reuters
  • Nederland beklager landets slave-fortid

    Nederlands statsminister Mark Rutte ba i en tale i dag om unnskyldning for landets 250 år med slaveri.

    – Vi gjør ikke dette for å lukke fortiden og legge den bak oss, sier Rutte og viser til at han vil jobbe med landene som slavene ble hentet fra, for å minnes det som skjedde.

    – I lang tid tenkte jeg at slaveriet var noe i historien som lå bak oss. Men jeg tok feil, sier Rutte.

  • FN-rapport: 50 millioner mennesker fanget i moderne slaveri

    50 millioner mennesker er fanget i tvangsarbeid eller tvangsekteskap, ifølge FN, som advarer om at antallet har økt kraftig de siste årene.

    FN har satt seg som å mål å utrydde alle former for moderne slaveri innen 2030, men i stedet har antallet mennesker i tvangsarbeid eller tvangsekteskap økt med 10 millioner mellom 2016 og 2021, ifølge en ny rapport.

    Rapporten er laget av FNs byråer for arbeid og migrasjon, sammen med organisasjonen Walk Free Foundation. Den viser at 28 millioner mennesker var i tvunget arbeid ved utgangen av fjoråret, mens 22 millioner lever i et tvangsekteskap.

    Det betyr at nærmere 1 av 150 mennesker i verden er fanget i moderne former for slaveri.

    – Det er sjokkerende at situasjonen for moderne slaveri ikke blir bedre, sier leder Guy Ryder i FNs arbeidsorganisasjon (ILO).

    Koronapandemien, som førte til økende gjeldsnivåer for mange arbeidere, har økt risikoen, ifølge rapporten.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no