Hopp til innhold
Skyting i Oslo sentrum
Foto: Javad Parsa / NTB

Skyting mot utesteder i Oslo

Oppsummert

To personer ble drept og 23 personer skadet i en skyting i Oslo sentrum natt til 25. juni 2022. Zaniar Matapour (43) er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger. Islamisten Arfan Bhatti og to andre menn er siktet for medvirkning til angrepet.

 • Matapour har byttet forsvarer

  – Han har tatt kontakt med mitt kontor og spurt om jeg kan forsvare han. Det har jeg akseptert å gjøre, sier Marius Dietrichson til NRK.

  – Det skjedde for om lag en uke siden, opplyser Dietrichson.

  Hittil har den terrorsiktede Zaniar Matapour hatt John Christian Elden som forsvarer.

  Det var Nettavisen som først omtalte endringen.

 • Matapour fengslet i fire nye uker

  Terrorsiktede Zaniar Matapour kan holdes fengslet i fire nye uker, har Oslo tingrett bestemt. Dette er i tråd med det påtalemyndighetne ønsket. 43-åringen, som er siktet for å ha drept to personer og skadet en rekke andre under angrepet i Oslo sentrum i juni underlegges brev - og besøksforbud i hele perioden. Matapour ba om å bli løslatt, men fikk altså ikke medhold.

  Oslo tingrett skriver i fengslingskjennelse at fengslingen er tilstrekkelig begrunnet i sakens alvor og faren for at Matapour skal forspille bevis. Videre beskrives etteforskningen som «svært omfattende», med en «forsvarlig fremdrift».

 • Matapour ferdig med tvangsinnleggelse - tilbake i fengsel

  Politiadvokat Børge Enoksen bekrefter at man vil be om fire ukers fengsel med brev og besøksforbud for terrorsiktede Zaniar Matapour i dagens fengslingsmøte. Matapour nekter fortsatt avhør.

  Matapour har vært tvangsinnlagt ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen, for å få sin psykiske helsetilstand vurdert av tre sakkyndige. Bakgrunnen er at han først nektet å samtykke til en prejudisiell observasjon med én ekspert.

  Forsvarer Bernt Heiberg sier klienten har hatt samtaler med de sakkyndige under oppholdet i Bergen.

  – Han har samarbeidet med de sakkyndige. Han ble fraktet til Bergen for observasjon, men det er avsluttet. Han er tilbake til et fengsel på Østlandet, sier politiadvokat Enoksen.

  Han legger til at de sakkyndige jobber for fullt med å bli ferdige med vurderingen av Matapours tilregnelighet, men regner ikke med at det foreligger noen konklusjon før på nyåret.

  Enoksen sier det ikke er noe nytt knyttet til etterlysningen av Arfan Bhatti, men vil ikke kommentere dette nærmere.

  Det har nå gått fem måneder siden angrepet. På spørsmål om hva som gjenstår før det kan tas ut en tiltale, svarer Enoksen slik:

  – To sentrale punkt er at vi fortsatt har en siktet i utlandet, og at vi ikke har noen forklaring fra Matapour. Det siste er en rett han har. Vårt arbeid fortsetter selv om han ikke skulle forklare seg. Det er fortsatt en høyt prioritert sak, og vi gjennomgår fortsatt alt av materiale vi har samlet inn og analyserer det.

 • Zaniar Matapour fremstilles for ny varetektsfengsling

  Terrorsiktede Zaniar Matapour fremstilles mandag for ny varetektsfengsling.

  Forsvarer Bernt Heiberg sier til NRK at Matapour begjærer seg løslatt, men at han samtykker til at spørsmålet kan avgjøres som kontorforretning, det vil si uten at partene er til stede i retten.

  Matapour er fortsatt ikke avhørt av politiet.

  – Han har ikke tillit til at politiet vil hente inn de relevante dokumentene som er nødvendig for å belyse saken, sier Heiberg.

  Politiet vil be om at Matapour fengsles i fire nye uker, med brev- og besøksforbud.

  Matapour er siktet for å ha begått drap og drapsforsøk med terrorhensikt etter å ha skutt mot gjestene ved to utesteder i Oslo sentrum 25. juni i år.

 • Politiet ber om fire nye ukers varetekt for terrorsiktede Matapour

  Politiet ber om at terrorsiktede Zaniar Matapour blir varetektsfengslet i fire nye uker med brev og besøksforbud. Fengslingsmøtet mandag vil bli holdt som kontorforretning, opplyser politiadvokat Børge Enoksen til NRK. Det betyr at partene ikke møter opp fysisk i retten.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no