Hopp til innhold
Wildfire burns on the island of Rhodes
Foto: NICOLAS ECONOMOU / Reuters

Skogbranner i Sør-Europa

Oppsummert

Denne sommeren har det vært rekordmange skogbranner i sørlige Europa. Hundretusenvis av mål med skog er lagt i aske i Frankrike, Hellas, Spania og Portugal.

  • Flere evakueres på grunn av skogbrann i Hellas

    Flere mennesker er beordret å evakuere hjemmene sine i nordlige Hellas, der greske brannmannskaper kjemper mot skogbrannene for niende dag på rad.

    Skogbrannene har vært spesielt katastrofale for regionen Evros, nær havnebyen Alexandroupoli og Hellas' grense mot Tyrkia.

    Søndag ble innbyggerne i områdene Lefkimmi i Evros og Kassitera i naboregionen Rhodopes beordret til å evakuere hjemmene sine.

    Viseregionsguvernør i Evros, Dimitris Petrovic, sier til den greske TV-kanalen ERT at situasjonen er «svært vanskelig» og har forårsaket enorm skade.

    – Vi vet ikke om vi er i stand til å stoppe brannen fra å spre seg, sier han.

    Skogbrannene, som startet sist lørdag, har tatt livet av minst 20 mennesker i området. En eldre gjeter døde også i en annen brann i Boeotia, nord for Aten, mandag. Flammene har også fortært nasjonalparken Dadia, der det oppholder seg flere utrydningstruede fugler.

    Skogbrannene i havnebyen Alexandroupoli er den største som er registrert i EU hittil i år og den nest største siden 2000, ifølge blokken. En annen farlig brann fortsetter sine herjinger på Parnitha-fjellet, nær Aten.

    (NTB)

    APTOPIX Greece Wildfires
    Foto: Achilleas Chiras / AP
  • Store ressurser brukes for å slukke skogbranner i Hellas

    Flere steder i Hellas er preget av skogbrann. Store brannmannskaper jobber med å slukke en brann som har tatt livet av 20 mennesker nordøst i landet.

    Mer enn 600 brannmenn får hjelp av brannfly og helikopter i kampen mot tre større skogbranner som herjer flere steder i landet.

    Skogbrannen i Evros og Alexandroupolis, nordøst i landet, har ifølge nyhetsbyrået AP brent i ni dager. Den er en av de største skogbrannene som har rammet et EU-land noen gang. Brannen har svidd av et område på 770 kvadratkilometer og hadde på ett tidspunkt 120 hotspoter, ifølge kilder i EU.

    Også den vestlige delen av Hellas er rammet av en skogbrann som har brent i dagevis.

    En tredje skogbrann brøt ut lørdag på øya Andros i øygruppen Kykladene, sørøst i landet. Brannen pågår fremdeles søndag. (NTB)

  • To personer pågrepet for brannstiftelse i Hellas

    Greske brannmannskaper har pågrepet to personer som mistenkes for å ha startet skogbranner. Fortsatt brenner det en rekke steder i landet.

    Pågripelsene skjedde på forskjellige steder i Hellas, opplyser myndighetene.

    På øya Evvia er en mann siktet for å ha tent på tørt gress i Karystos. Brannvesenet sier mannen har tilstått å ha startet fire andre branner i området i juli og august.

    Skogbrann i Hellas fotografert fra avstand. Stor, grå røyk veller opp fra mørkerøde- og oransje flammer på toppen av en ås. Bildet er fra nordøst i landet.
    Foto: Achilleas Chiras / AP
  • Tusener av evakuerte får flytte hjem på Tenerife

    Nesten 10.000 som har vært evakuert fra skogbrannen på kanariøya Tenerife, får nå flytte hjem igjen.

    Rundt 3100 er fortsatt evakuert en ukes tid etter at brannen – som politiet mener er påsatt – brøt ut. Det brenner nord og nordøst på øya, men brannvesenet begynner å få kontroll.

    – Vi kan nå si at vi er sterkere enn brannen, sier Federico Grillo, leder for det lokale brannvesenet.

    Brannen er den verste som har rammet Tenerife på 40 år, ifølge lokale myndigheter.

    (NTB)

  • Brannvesenet sliter med å få kontroll vest i Tyrkia

    Kraftig vind gjør arbeidet med å få kontroll over skogbrannene i Canakkale vest i Tyrkia vanskelig.

    For andre dag på rad er Dardanellene-stredet som forbinder Egeerhavet med Middelhavet, stengt for skipstrafikk på grunn av brannene.

    Brannkonstablene sier at de gjør en viss framgang i kampen mot flammene, men at vinden gjør det vanskelig å få kontroll.

    Mer enn 1250 mennesker er evakuert og 83 innlagt på sykehus.

    Tyrkia har vært rammet av en hetebølge og mange skogbranner i sommer. Hva som førte til brannen i Canakkale-regionen, er uvisst.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no