Hopp til innhold
Stranden i Famagusta på Kypros i 1970
Foto: Harry Koundakjian / AP

Kypros

  • Kypros vil sende nødhjelp direkte til Gaza med skip

    Kypros vil etablere en skipskorridor for å sende nødhjelp direkte til Gaza med skip. Tanken er at FN skal ta imot og distribuere bistanden i enklaven.

    Israels statsminister Benjamin Netanyahu «så initiativet i et positivt i lys» da han snakket med Kypros' president Nikos Christodoulides på telefon tirsdag kveld, sier sistnevntes talsperson.

    Sammen med andre EU-land og flere arabiske stater holder Kypros på å skissere en mer detaljert logistikkplan. Målet er å sende en jevn strøm av nødhjelp fra havnebyen Limassol til Gaza så snart forholdene i den beleirede enklaven tillater det.

    Før avreise fra Kypros skal skipene sjekkes for å hindre at de tar med seg noe Hamas kan bruke som våpen mot Israel.

    Cyprus Israel Gaza Aid
    Foto: Petros Karadjias / AP
  • Stor antifascistisk demonstrasjon på Kypros

    Flere hundre personer deltok i en antifascistisk demonstrasjon i den kypriotiske havnebyen Limassol dagen etter at migranter og flyktninger ble angrepet i byen.

    Demonstrantene ropte «Knus fascismen – i Limassol og overalt». Ifølge politiet gikk demonstrasjonen lørdag kveld fredelig for seg, melder kringkasteren RIK.

    Fredag ble innvandrereide butikker og migranter og flyktninger angrepet av hundrevis av maskerte mennesker, som kastet molotovcocktails og steiner og tente på søppelkonteinere.

    Politiet brukte tåregass og vannkanoner, og tretten personer ble pågrepet. Fem ble skadd. Ifølge flere medier var det høyreekstremister som sto bak fredagens bråk.

    (NTB)

  • Tyrkia hardt ut mot FN-uttalelse om uroen på Kypros

    Tyrkia raser mot FNs sikkerhetsråd etter en uttalelse der den Tyrkia-støttede regjeringen på Nord-Kypros får skylden for et angrep på FN-styrker.

    Utenriksdepartementet i Ankara mener at rådets uttalelse er «fullstendig løsrevet fra realitetene på bakken», og at den i stedet for å bidra positivt, kun gjør prosessen vanskeligere.

    I uttalelsen anklager FNs sikkerhetsråd tyrkisk-kypriotiske styrker for å ha angrepet FN-styrker som patruljerer i buffersonen på den delte øya. De fredsbevarende styrkene forsøkte å hindre byggingen av en vei i buffersonen da det brøt ut sammenstøt med tyrkisk-kypriotiske styrker. Fire FN-soldater ble såret og kjøretøyene deres ødelagt i hendelsen sist fredag.

    Tyrkia hevder det var FN-styrkene som provoserte fram uroen.

  • FN-soldater skadd i sammenstøt med tyrkiske styrker

    Det brøt ut håndgemeng mellom fredsbevarende FN-styrker og tyrkisk-kypriotiske sikkerhetsstyrker på Kypros fredag, opplyser FN.

    Video av hendelsen viser FN-personell som barker sammen med folk i tyrkisk-kypriotiske politi- og militæruniformer. FN-biler, sementpåler og piggtråd blir flyttet av bulldosere i den FN-kontrollerte buffersonen som deler øya, viser bildene.

    Nord-Kypros er kun anerkjent av Tyrkia. FN og alle andre land regner den nordlige delen av øya som tyrkisk-okkupert, mens EU-landet Kypros er internasjonalt anerkjent.

    (NTB)

  • 45 syrere reddet utenfor Kypros

    Kypriotisk redningstjeneste har berget 45 syrere fra to båter utenfor kysten etter at de fikk melding om at de var i havsnød.

    Alle syrerne, blant dem fire kvinner og 15 barn – fem av dem uten foresatte – ble brakt i land og plassert i et mottakssenter, skriver nyhetsbyrået AP. Båtene – den ene i tre, den andre oppblåsbar – var i drift da de ble oppdaget utenfor Cape Greco torsdag kveld. Stedet ligger i nærheten av turistbyen Ayia Napa.

    Ifølge kypriotiske myndigheter kom båtene fra krigsherjede Syria. Syrerne har selv fortalt at de seilte ut fra havnebyen Tartus onsdag og betalte 2500 dollar hver for turen, opplyser politiet.

    Det har vært en kraftig økning i antall asylsøkere fra Syria til Kypros i år. I årets fem første måneder kom det 60 prosent flere enn i samme periode i fjor.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no