Hopp til innhold
Grensenkontroll Larvik havn
Foto: NRK

Grensekontroll

Oppsummert

I Norge er det skjerpet grensekontroll på ferjene som kommer fra Danmark, Sverige og Tyskland. Ordningen fra 2015 ble nylig forlenget fram til mai neste år. EU-kommisjonen varsler at den ønsker å avslutte den utvidede kontrollen.

  • Politiet frykter at nye regler vil føre til massive køer på flyplassene

    Politiet advarer regjeringen om at passkøene på de store flyplassene kan bli på flere timer som følge av innføringen av utvidet grensekontroll.

    Det kan i praksis bli vedvarende kø fra klokken 8 om morgenen til etter 20 om kvelden, ifølge Politidirektoratet (POD).

    Køene vil vokse fordi passasjerer som kommer fra land utenfor Schengen, skal registreres med personalia, ansiktsfoto og fingeravtrykk i et nytt inn- og utreisesystem, som kalles EES.

    Systemet blir trolig tatt i bruk på tampen av 2024, skriver Bergens Tidende.

    Avinor sier det er vanskelig å forutse hvordan det nye systemet vil påvirke flyplassene, passasjerene og flyselskapene.

    – Med lange køer kan vi risikere at passasjerer ikke rekker flyene sine, og at det for eksempel hoper seg opp med bagasje i ankomsthallen, sier avdelingsleder Ragnhild Hjerpsted i Avinor til BT.

    Regjeringen har nå bedt politiet og Avinor innen mars finne ut hvordan de kan redusere køene.

    (NTB)

  • Mehl vil skjerpe grensekontrollen

    Ropet om en strengere asylpolitikk gjaller i EU etter terrorangrepet i Brussel. Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) lover å skjerpe norsk grensekontroll.

    Terror og asylpolitikk topper agendaen på rådsmøtet til EUs innenriks- og justisministre torsdag. Der deltar også Mehl.

    Som medlem av Schengen er Norge ansvarlig for et langt strekk av EUs yttergrense.

    – Det er viktig at dette prioriteres høyt. Den indre sikkerheten i Europa er avhengig av kontroll på yttergrensene. Her vil Norge gå foran og vise at vi gjør vår del av jobben, sier Mehl til NTB.

    Hun har ett viktig budskap til sine europeiske kolleger:

    – Vi blir ikke kvitt terrortrusselen om vi ikke har kontroll på yttergrensene.

    Åpen høring på Stortinget om 25. juni-rapporten
    Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  • Midlertidig indre grensekontroll innføres under NATO- møte

    Justis- og beredskapsdepartementet har etter forslag fra politiet innført midlertidig indre grensekontroll i perioden 24. mai til 4. juni. Det vil si at politiet i større grad kan hente ut informasjon for eksempel fra passasjerlister inn og ut av Norge. Bakgrunnen er NATOs uformelle møte mellom Natos utenriksministre i Oslo 31. mai og 1. juni. Det skriver Politidirektoratet i en pressemelding.

    «En midlertidig innføring av indre grensekontroll gir mulighet til økt informasjonsinnhenting som grunnlag for målrettet kontroll. Det gir også politiet en raskere evne til å respondere dersom situasjonsbildet endres i den aktuelle perioden» heter det i meldingen.

    – Det er Oslo politidistrikt som har ansvaret for å lede operasjonen lokalt, og innbyggere i Oslo vil naturlig nok oppleve større tilstedeværelse av politi under arrangementet, sier stabssjef Lars Aune.

  • EU skjerper grensekontrollen

    EUs 27 regjeringssjefer er enige om å styrke kontrollen langs Europas yttergrenser gjennom å ta i bruk vakttårn, biler og overvåkingsteknologi.

    EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sa på en pressekonferanse natt til fredag at grensene må håndteres og styrkes.

    På EU toppmøtet torsdag, ble EUs regjeringssjefer enige om en rekke tiltak som skal bidra til å styrke grensekontrollen i Europa.

    Økningen i antall migranter til Europa har fått flere EU-land til å etterlyse en strengere grensepolitikk. Det mest kontroversielle forslaget kom fra Østerrike, som ba EU finansiere et grensegjerde mellom Tyrkia og Bulgaria. (NTB)

  • Høyesterett skal behandle koronadom

    Høyesteretts ankeutvalg vil la påtalemyndigheten anke en dom i Eidsivating lagmannsrett som frikjente en mann for å ha passert grensen under pandemien.

    Den da 74 år gamle mannen ble 19. august 2021 stoppet ved grenseovergang på fylkesvei 206 ved Linna i Åsnes kommune da han reiste fra Sverige til Norge til tross for at grenseovergangen var stengt for alminnelig ferdsel på grunn av pandemien.

    Mannen fikk et forelegg på 10 000 kroner, som han ikke godtok. Dermed endte forholdet i Østre Innlandet tingrett som i mars i år dømte mannen for å ha passert grensen ulovlig.

    Mannen anket til lagmannsretten, og i september ble han frikjent for forholdet i Eidsivating lagmannsrett, som mente at Justisdepartementets beslutning om fortsatt grensekontroll ikke var gyldig.

    Påtalemyndigheten anket denne dommen inn for Høyesterett siden de mente lovanvendelsen i lagmannsretten var feil, og ankeutvalget har nå tillatt at anken fremmes. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no