Hopp til innhold

Siste dag med bevisførsel

Den siste dagen med bevisførsel er over i Bertheussen-saken. Mest temperatur ble det da tidligere justisminister Tor Mikkel Wara inntok vitneboksen igjen på tampen av dage, for å svare på spørsmål som har dukket opp underveis i bevisførselen.

Wara støttet da det samboeren har sagt i retten: At hun hevder hun så fotspor i snøen i hagen natt til 10. mars 2019, da det begynte å brenne i parets bil.

Disse sporene ble ikke observert av politi på stedet. En hundefører som forklarte seg fredag sa også at hennes hund ikke markerte på noe i hagen.

Wara hevdet i retten i dag også at Bertheussen fortalte ham om de aktuelle sporene i hagen da han kom hjem fra en tur til England 11. mars.

Aktor presset etter hvert Wara på hvorfor han ikke nevnte dette i avhør 14. mars, etter at Bertheussen ble siktet. I avhøret ble han konfrontert med mistankegrunnlaget mot samboeren.

At det ikke var spor i snøen var listet opp som et av de syv eller åtte punktene for mistankegrunnlaget, uten at Wara kommenterte dette da. Wara hadde heller ikke noe å tilføre denne opplysningen da han leste gjennom avhøret en uke senere.

Wara fikk etter hvert flere inngående spørsmål om når Bertheussen fortalte ham at hun hadde sett sporene, både av statsadvokat Marit Formo og statsadvokat Frederik Ranke.

– Jeg må nesten spørre direkte: Er du sikker på at dere hadde snakket om spor i snøen før hun blir pågrepet? spurte Ranke.

– Før hun ble pågrepet? Ja, svarte Wara.

– Ok. Ingen flere spørsmål, avslutet Ranke.

Aktoratet forbereder seg nå på prosedyrer neste uke. På spørsmål om hva som blir viktig, svarer Ranke slik til NRK.

– Den indre sammenhengen mellom hendelser, og at det er ingen opplysninger som tilsier at det kan være en ekstern gjerningsperson. Tiltaltes troverdighet, Waras forklaring, og lovanvendelsen er også vesentlig.

Det var også en dag med noe latter i salen, særlig under språkforsker Sylfest Lomheims vitnemål. Han mente forsendelsene til Elden i etterkant av siktelsen mot Bertheussen må være skrevet av samme person. Han menet også at dette er en person med norsk som morsmål. Han mente også det var sannsynlig at brevene var skrevet av en kvinne, som ikke var ung.

Lomheim hevdet også at menn kun bruker ordet «tisse» når de snakker med barn.

Elden påpekte da at Sven Nyhus har skrevet en bok med tittelen «Steder å tisse», og at Nyhus er en mann.

Etter hvert ble det påpekt at målgruppen for boka faktisk er barn, noe som gjorde at Lomheim mente det understreket hans poeng.

– Jeg vet ikke om det var så viktig, men det var morsomt, oppsummerer aktor Frederik G. Ranke overfor NRK.

I etterkant av diskusjonen har også forlaget Norli oppdatert sin beskrivelse av boka på sine nettsider.

Elden mener oppsummert at Lomheims vitnemål hadde liten bevisverdi.

– Har avdekket stor grad av usikkerhet, ingen klare håndfaste bevis. Men det er bevis på at hun ikke kan være skyldig, og da er spørsmålet om PST mener at hun står bak og har medhjelpere, eller om de skulle begynt etterforskningen et annet sted, sier Elden, som viser til at Bertheussen ikke fysisk kan ha postlagt flere forsendelser.

Prosedyrene i saken starter tirsdag.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no