Hopp til innhold
Høsting av kål
Foto: Pål Tegnander / NRK

Landbruk

  • Møre og Romsdal Arbeidarparti støttar bøndene sitt krav om forbetring

    Fylkesleiar i Møre og Romsdal Arbeidarparti, Hanne-Berit Brekken, uttrykker si støtte til bøndene i ei pressemelding tysdag.

    Bøndene krev forbetring av regjeringa sin politikk.

    – Det er på høg tid at landbruket no får ein opptrappingsplan som tek den prekære lønnsemdskrisa på alvor, og som bygger og trygger næringa for framtida, seier Brekken.

  • Flertall for regjeringens opptrappingsplan for landbrukspolitikken

    Venstre og Høyre har fått regjeringspartiene med på å starte arbeidet med en ny kurs i landbrukspolitikken, der folkehelse, klima og landbrukspolitikk blir satt i sammenheng. Der det også vil være økt satsing på plantebasert produksjon for å styrke selvforsyningsgraden og matberedskapen, skriver Høyres stortingsgruppe i en pressemelding torsdag kveld.

    – Med denne enigheten vrir vi landbruket og fremtidens matsystem i en grønnere retning. Fremover skal vi produsere mer frukt, grønt og korn. Jeg vil gi ros til regjeringen for at de ser hvor viktig det er å vri landbruket i en mer moderne, robust og klimavennlig retning, sier Høyres Lene Westgaard-Halle.

    – I dag går startskuddet for framtidas grønne, sunne og bærekraftige matpolitikk. Det betyr også en bedre framtid for hardt pressede norske bønder som i dag lider under fortidas løsninger i landbrukspolitikken, sier Venstres Alfred Bjørlo.

    Flertallet i næringskomiteen med Rødt og regjeringspartiene går inn for å tette inntektsgapet mellom bønder og andre grupper innen 2027. I tillegg har regjeringen fått bred og tverrpolitisk tilslutning for en ny modell for beregning av bondeinntekt. Dette vil sikre jordbruket forutsigbarhet over tid.

    – Regjeringen skal tette inntektsgapet for norske matprodusenter innen 2027. Nå er det også en bred tilslutning som vil legge Regjeringens modell til grunn for selve inntektsopptrappingen. Norsk mat er viktig for vår nasjonale beredskap. Dette vil gjøre det mer lønnsomt å produsere mat og bidra til trygghet for folk i og utenfor jordbruket, sier Per Olav Tyldum, landbrukspolitisk talsperson i Senterpartiet i en pressemelding.

    SV mener regjeringen svikter bøndene etter enigheten med Høyre og Venstre.

    – Vi har strukket oss mer enn langt for å forsøke å dra i land et forlik, men Senterpartiet og Arbeiderpartiet valgte istedenfor å gå til høyresiden for å få flertall. Vi er svært overrasket og skuffet, skriver Torgeir Knag Fylkesnes.

    Han kaller det en halvhjertet satsing.

    – Regjeringspartiene var rett og slett ikke villig til å gjøre det som skal til for å få i gang en skikkelig opptrapping og økt selvforsyning for Norge. Dermed blir det en halvhjertet satsing, som ikke vil kunne snu den negative trenden vi ser i jordbruket i dag, hvor mange bruk rundt om i landet legger ned, og hvor dyrket mark gror igjen.

    Lene Westgaard-Halle og Alfred Bjørlo
    Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen
  • Over 6000 gårder nedlagt det siste tiåret

    På bare ti år har over 6000 gårder her i landet blitt nedlagt. En ønsket utvikling, sier ekspert.

    Landbruksminister Geir Pollestad (Sp) sier til Klassekampen at grensen nå er nådd for hvor mange flere gårder som kan legges ned.

    – Utviklingen har gått veldig fort, sier landbruksminister Geir Pollestad (Sp).

    Siden tusenårsskiftet er tallet på bønder her i landet nesten halvert, fra over 70.000 til litt over 37.000 bønder. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at vi har hatt en nedgang på 6165 gårdsbruk de siste ti årene.

    (NTB)

  • Vil gjøre det lønnsomt å produsere mat

    På bare ti år har over 6000 gårder her i landet blitt nedlagt.

    Landbruksminister Geir Pollestad (Sp) sier til Klassekampen at grensen nå er nådd for hvor mange flere gårder som kan legges ned.

    – Utviklingen har gått veldig fort, sier landbruksminister Geir Pollestad (Sp).

    8. mars la regjeringen frem planen for å stoppe nedleggelsen av norske gårdsbruk. Blant annet vil de ha bondeinntekten på nivå med resten av samfunnet innen 2027.

    – Det er viktig å gjøre det mer lønnsomt å produsere mat, sier landbruksministeren.

    Geir Pollestad, Senterpartiet
    Foto: Ole Andreas Bø / NRK
  • Landbruksministeren spår eggemangel i flere påsker framover

    Nortura sier det blir nok egg til påske, ifølge landbruksminister Geir Pollestad (Sp).

    Pollestad ble spurt om eggmangelen i spørretimen i Stortinget onsdag. Da kom han rett fra et møte med Nortura.

    – På spørsmål fra meg om det blir nok egg til påske, så svarer Nortura ja, sa Pollestad.

    I et intervju med Nationen sier Pollestad at norske forbrukere må være forberedt på at det kan være knapphet på egg i forkant av påske i årene framover – men han vil ikke nekte nordmenn i å hamstre.

    Han sier også at norsk industri må ta ansvar for å kjøpe norske egg hele året – og unngå importegg. Pollestads råd er at man kjøper de eggene man trenger.

    – Det kommer til å være egg i butikken tredje påskedag. Du trenger ikke hamstre helt til 17. mai. (NTB)

    spørretime
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no